De favoriete aandelen van Pieter Tobback
Foto: rr
Waarderingen waren al eerder wat opgelopen en bevinden zich voor Europese en Amerikaanse aandelen iets boven hun historische gemiddelde. Nu komen daar ook nog enkele economische kopzorgen bij. Pieter Tobback, senior fondsbeheerder bij Van Lanschot, selecteert vijf aandelen die toch het aankopen waard zijn.

De aandelenbeurzen kenden in 2016 een valse start.Zo stond de Euro Stoxx 50 de 3e week van januari reeds -12%. Sinds midden april vorig jaar ging de beurs  met    -20% zelfs nog verder kopje onder. De rente kabbelde intussen rustig zijwaarts. De laatste dagen gaat de Duitse 10 -jaarsrente zelfs terug richting 0,3%.

Waarderingen waren al eerder wat opgelopen en bevinden zich voor Europese en Amerikaanse aandelen iets boven hun historische gemiddelde. Nu komen daar ook nog enkele economische kopzorgen bij. Zo is de Chinese economische groei nog steeds voorpaginanieuws. Wij horen hier niet bij de doemdenkers die een harde landing van de Chinese groei voorzien. De huidige vertraging en onzekerheid maken immers onderdeel uit van de transitie van een door export en investeringen gedreven economie naar een model dat steunt op consumptie en dienstverlening. Daarnaast zijn er de laatste maanden ook lichtpuntjes. Zo rollen er goede detailhandel cijfers binnen en stijgen de huizenprijzen in 40 van de 75 steden. Een zwakkere Chinese munt kan voor onzekerheid zorgen bij  beleggers, maar is een plus voor China. Er komen ook meer signalen dat de cyclus in de VS over zijn hoogtepunt heen is. We rekenen niet langer op een versneld aantrekkende consumentenvraag. Op bedrijfsniveau staan winstmarges onder druk door onder meer oplopende loonkosten.

Ondertussen blijft de olieprijs voor debat zorgen. Ondanks minder afname uit opkomende markten, bereikte de wereldwijde vraag naar olie het hoogste niveau in 5 jaar tijd. Het probleem ligt echter nog steeds langs de aanbodkant. De opmars van Amerikaanse schalieolie en de OPEC die de oliekraan openhoudt, maken dat er simpelweg overaanbod is. Zolang hier niet meer evenwicht komt, lijkt er geen fundamentele reden te zijn voor een herstel van de olieprijs.

Als beheerder hebben we door de oplopende waarderingen en economische kopzorgen, de laatste maanden wat risico afgebouwd in de portefeuilles. Regionaal houden we in onze aandelenbeleggingen vast aan onze voorkeur Europa en Azië. De VS is wegens opgelopen waardering en afkalvende winstmarges een kleinere positie in onze portefeuilles. Niettemin zijn ook hier nog kwalitatieve spelers met een groeiprofiel, zoals Amgen en U.S. Bancorp. In Europa schuiven we Nestlé, ASML en Ericsson naar voren.

Nestlé: lange termijn klassieker

Nestlé is een terechte klassieker binnen onze Europese aandelenportefeuilles. Het Zwitserse bedrijf verkoopt zijn premiummerken over de hele wereld. Vier categorieën staan in voor ongeveer 50% van de omzet: koffie (15%), melkproducten (14%), dierenvoeding (12%) en babyvoeding (10%). Onder meer de overname van de babyvoeding van Pfizer in 2012 versterkte deze laatste voedingstak. Er werd een stevige prijs voor betaald, maar Nestlé is zich ten volle bewust van de groei van deze markt in opkomende landen. Bovendien blijft het hierdoor ook concurrenten zoals Danone en Mead Johnson voor.

De schaalgrootte van Nestlé – 20 merken met elk meer dan CHF 1 mld. omzet – maakt dat het bedrijf stillaan tegen zijn eigen grenzen aanbotst. De goede balans en kasstroomgeneratie maakt dat Nestlé evenwel een consolidator zal blijven. Zo zal het kleinere sneller groeiende merken opkopen om toe te voegen aan de bestaande productportefeuille. Daarnaast zal de marge op termijn positief beïnvloed worden door de lagere inputkosten alsook een verdere kostenrationalisatie.

Nestlé verhandelt tegen een koers/winst van 22x in lijn met de sector. Als belegger in het aandeel mag je uitgaan van een dividendrendement van 3%.

ASML:  2020 scenario aan een aantrekkelijke prijs

Intel, Samsung en Taiwan Semiconductor (TSMC). Al deze chipmakers zijn voor hun machines klant bij één Nederlands bedrijf: ASML. ASML is dé referentie in de litografie technologie, de technologische basis van de chipmachines. Het Nederlandse bedrijf heeft hiermee Japanse concurrenten zoals Nikon en Canon van de troon gestoten. Een continue investering in Onderzoek & Ontwikkeling is lonend gebleken.  In 2012 zette ASML een nieuwe stap door Intel, Samsung en TSMC als klant mee te laten investeren in onderzoek naar zogenaamde Extreme Ultra Violet (EUV) technologie. De drie betreffende klanten hebben € 1,85 mld. gecommitteerd om het EUV onderzoek af te ronden.

CEO Wennink sprak zich tijdens de recente analistencall positief uit over zowel de technologische evolutie als de klantenvraag naar EUV. In 2017 verwacht ASML een tiental EUV tools te kunnen verschepen. Dit was meteen ook een positieve bevestiging voor de verwachte 2020 winst per aandeel van € 8. Als beheerder kopen we dit scenario aan 10x de koers/winst. De verstandige kapitaalallocatie vanuit het management (dividend en aandeleninkopen) voegt bovendien nog een extra vertrouwenslaag toe aan deze investeringscasus.

U.S. Bancorp: topkwaliteit in het Amerikaanse bankenlandschap

Actief in 25 staten, 18 miljoen klanten, $ 400 mld. activa en een marktkapitalisatie van $ 68 mld. Ondanks zijn omvang, valt U.S. Bancorp vaak net uit de traditionele lijst van favoriete Amerikaanse bankaandelen. J.P. Morgan, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo zijn immers de net iets grotere kolossen uit het Amerikaanse bankenlandschap. Kwalitatief gezien is er echter maar één de absolute koploper: U.S. Bancorp.

U.S. Bancorp is voornamelijk actief in West- en Noord-Amerika. De winstmotor draait op een combinatie van retail en wholesale banking, betalingsdiensten en wealth management. Meten is weten: de financiële ratio’s van U.S. Bancorp tonen zonder meer aan dat de bank operationeel zowat alle concurrentie het nakijken geeft. Een bloemlezing van de recente cijfers: 1,5% Return-On-Assets (ROA), 14% Return-On-Equity (ROE) en een cost/income ratio van 53%. Op alle fronten kan CEO Richard Davis met goede cijfers naar buiten komen.

Een koers/boekwaarde van 2 maakt van U.S. Bancorp zeker geen koopje. In de huidige onzekere markten houden we als beheerder echter stevig vast aan onze positie. Een dividendrendement van net onder de 3% en een mogelijke toekomstige uitkering van overtollig kapitaal zien we als ondersteunende positieve elementen.

Amgen: aantrekkelijk gewaardeerde biotech

Amgen is één van de grootste spelers in het biotech landschap. In productenportefeuille zit onder meer Aranesp en Neupogen. De laatste jaren versterkte Amgen ook zijn positie in oncologie, onder meer door de overname van Onyx.

Aan een koers/winst verhouding van 15x biedt Amgen  groeipotentieel aan een aantrekkelijke waardering. Qua groei is Repatha (cholesterol verlagend middel) één van de meest beloftevolle producten met een potentiële piek-omzet van $ 5 mld. In 2015 kende het medicijn een trage start maar onder meer verdere klinische data zouden het product in 2016 een boost moeten geven. Daarnaast is er bijkomend opwaarts margepotentieel wegens een efficiëntieslag in productie en een kostenbesparingsprogramma. Tijdens de recente presentatie van de jaarcijfers, trok Amgen ook zijn verwachting voor 2016 op naar $ 22 mld. omzet en $ 10,6 winst per aandeel.

Ericsson: Zweedse dividendnaam

Ericsson is een Zweeds bedrijf dat wereldwijd apparatuur maakt voor en diensten levert aan telecomoperatoren. Momenteel wordt 50% van de omzet gedreven door netwerkcomponenten. Zo wat 40% van het globale mobiele dataverkeer loopt via de netwerkapparatuur van Ericsson. De grootste eindklanten zijn telecommers Verizon, AT&T en Vodafone. Daarnaast genereert Ericsson steeds meer omzet uit het leveren van diensten. De overname van Telcordia in 2012 zette deze transformatie kracht bij. Winstmarges in het dienstensegment liggen hoger en zijn stabieler doorheen de cyclus. Tijdens de laatste kwartaalcijfers kwam dit ook naar boven. De verkoop van netwerken vertraagde door onder meer de economische malaise in Brazilië en Rusland.

Ericsson keert 60% van de winst uit. Dit resulteert momenteel in een dividendrendement van 4,5%. De balans van Ericsson is stevig met een netto cash positie van SEK 28 mld.