De Arabische coalitie die onder aanvoering van Saoedi Arabië luchtaanvallen uitvoert boven Jemen, gaat nu zelf een “onafhankelijk” onderzoek voeren of er mogelijk burgers getroffen worden door die bombardementen, zoals de VN beweert. Het “onafhankelijk” onderzoek werd zondag aangekondigd in een persbericht.

In het communiqué verspreid door het officiële Saoedische persagentschap SPA, wordt de oprichting van een “onafhankelijk panel van experts in bewapening en internationale mensenrechten” aangekondigd.

Hiermee wil de coalitie “een duidelijk en volledig rapport uitwerken over elk incident met lessen die getrokken kunnen worden, aanbevelingen en maatregelen” om het leven van burgers te sparen.

Deze aankondiging komt er nadat de VN woensdag in de Veiligheidsraad om een “internationale onderzoekscommissie” heeft gevraagd, die vooral de luchtaanvallen op burgerdoelwitten moet onderzoeken. Volgens experts zijn er al 119 luchtaanvallen uitgevoerd waarbij er een inbreuk werd vastgesteld van de Mensenrechten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in