Tusk: “Nog geen akkoord met Groot-Brittannië”
Foto: Photo News

De Europese president Donald Tusk is er nog niet in geslaagd tot een akkoord te komen met de Britse premier David Cameron over de hervormingen die door Groot-Brittannië worden geëist. Dat heeft Tusk maandag gemeld. De onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU vinden plaats in de aanloop naar het Brexit-referendum.

“Nog geen akkoord”, aldus Tusk op Twitter. Volgens hem moet er de komende 24 uur nog “intensief gewerkt” worden.

De twee leiders maakten “enige vooruitgang” tijdens hun gesprekken, maar er zijn “nog steeds openstaande kwesties”, aldus een bron binnen de Europese Unie, die toevoegt dat het onderhandelingsteam van Tusk in Londen zal blijven voor verdere gesprekken. “Na 24 uur zal Tusk de situatie analyseren en beslissen of hij al of niet een voorstel op tafel zal leggen”, klinkt het nog.

De onderhandelingen tussen Londen en Brussel gaan de eindfase in. Op de Europese top van 18 en 19 februari zou een akkoord gevonden moeten worden over de hervormingen die door Cameron worden geëist. Als Cameron een “goed akkoord” uit de brand kan slepen dat onder meer de migratie van Europese burgers naar Groot-Brittannië afremt, zal hij de Britten vragen om bij het referendum voor EU-lidmaatschap te kiezen. Dat referendum zal voor eind 2017 worden georganiseerd, mogelijk al in juni van dit jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in