Gratie voor Jacqueline Sauvage
Foto: BELGAIMAGE

De Franse president François Hollande heeft Jacqueline Sauvage gratie verleend. De vrouw was veroordeeld tot tien jaar cel voor de moord op haar gewelddadige echtgenoot, maar door de beslissing van Hollande mag de vrouw 'onmiddellijk om een voorwaardelijke vrijlating vragen', luidt een mededeling van het Elysée zondag.

Het waren de dochters van de vrouw die een gratieverzoek voor hun 68-jarige moeder hadden ingediend. Vrijdagnamiddag werden ze daarvoor ontvangen door de president, en Hollande had er gezien de 'uitzonderlijke menselijke situatie' oor naar. Daarom wil de president haar met een 'grâce présidentielle partielle' de kans geven om terug naar haar familie te keren.

Jacqueline Sauvage bracht haar echtgenoot in 2012 om het leven nadat hun zoon zichzelf van het leven had beroofd (sommige bronnen zeggen evenwel dat ze de dood van haar zoon pas vernam toen ze al in voorhechtenis zat, red.). De vrouw werd 47 jaar mishandeld, voornamelijk seksueel, en ook haar kinderen waren het slachtoffer geworden van het geweld van hun vader.

In december vorig jaar werd haar veroordeling tot tien jaar cel bevestigd door het hof van assisen, zeer tegen de zin van haar drie dochters. 'Onze moeder heeft enorm geleden tijdens haar huwelijk met onze vader, een gewelddadige, tirannieke, perverse en incestueuze man.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in