Meisje verzon verkrachting door migranten
Toen het nieuws over de vermeende verkrachting bekendraakte, kwamen mensen de straat op om tegen de komst van migranten te protesteren. Foto: EPA

Een Russisch-Duits meisje dat beweerde ontvoerd en verkracht te zijn door migranten, heeft het verhaal verzonnen. Haar beweringen hadden eerder tot een diplomatieke rel geleid tussen Rusland en Duitsland.

Het 13-jarige meisje werd op 11 januari als vermist opgegeven door haar ouders. Ze was die dag niet naar haar school in Berlijn gegaan. 30 uur later dook ze weer op, met verwondingen in haar gezicht. Ze zei dat ze was aangevallen door mensen die er Midden-Oosters of Noord-Afrikaans uitzagen.

Met de aanrandingen in Keulen vers in het geheugen, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje op sociale media. De Russisch-Duitse gemeenschap in Berlijn kwam de straat op, gesteund door een beweging die aanleunt bij Pegida. Ook de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands manifesteerde in het Marzahn-district van de Duitse hoofdstad.

Er ontstond ook een politieke rel, nadat familieleden van het meisje op de Russische televisie gezegd hadden dat haar verhaal niet onderzocht werd door de Berlijnse politie. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, had daarop gezegd dat het nieuws over de verkrachting een tijdlang geheim werd gehouden door de Duitse autoriteiten uit ‘politieke correctheid’.

Maar nu blijkt dat het meisje alles verzonnen heeft. Tijdens een verhoor bekende ze vrijwel onmiddellijk dat ze niet verkracht was. Uit haar telefoongegevens bleek ook dat ze was blijven overnachten bij een vriend, die overigens nergens van verdacht wordt. Het tienermeisje zou bang geweest zijn om naar huis te gaan omdat haar school haar ouders gecontacteerd had vanwege onbenoemde ‘problemen’.

De moeder van het meisje heeft aan de krant Der Spiegel laten weten dat het niet goed gaat met haar dochter en dat ze psychiatrisch begeleid wordt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in