Brusselse regering steunt oprichting onderzoekscommissie Brusselse tunnels
Foto: BELGA

“Ik kan verzekeren dat de Brusselse regering een onderzoekscommissie steunt. Laten we dit in alle transparantie doen.” Dat heeft Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS-federatie, zondag gezegd in Les décodeurs op de RTBF.

Het Brussels parlement riep vrijdagavond een bijzondere commissie in het leven die onderzoek moet doen naar de staat van de geplaagde Brusselse tunnels. Tegen 30 april moet de commissie haar verslag klaar hebben. Tegelijk werd ook de procedure opgestart om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten, “die zou kunnen volgen op de werkzaamheden van de bijzondere commissie”.

De Brussels regering steunt de oprichting van een dergelijke onderzoekscommissie, zegt Onkelinx. Ze pleit voor de grootst mogelijke transparantie. In de nasleep van het gekibbel tussen de beleidsniveaus herhaalde Onkelinx dat ze de federale regering en de verschillende gewesten wil laten samenwerken om het Brusselse mobiliteitsprobleem op te lossen. “Er ís een mobiliteitsprobleem in Brussel, dat is evident”, aldus Onkelinx. “Maar dat is nog geen reden om Brussel zwart te maken.”

Ook minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) wil dat alle beleidsniveaus samenwerken. Hij vindt ook dat het weinig zin heeft om op zoek te gaan naar schuldigen voor de huidige problemen. “Dit is de verantwoordelijkheid van de hele Brusselse politieke klasse”, zei hij zowel bij Les décodeurs als in De Zevende Dag op één.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in