‘Confrontatie PS-MR riskeert het hele land te verlammen’
Foto: BELGA

Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) maakt zich zorgen over de slechte relaties tussen de PS en de MR. Hij vreest dat een confrontatie tussen de twee partijen het hele land kan verlammen. Dat heeft hij zondag gezegd in Les décodeurs op RTBF.

De spanningen tussen de MR - de enige Franstalige partij in de federale regering - en de PS - aan het roer in Brussel, Wallonië en de Franse gemeenschap - kwamen afgelopen week weer bloot te liggen. Aanleiding was het geruzie na afloop van het overlegcomité, waar de verschillende overheden de problemen in de Brusselse tunnels bespraken.

“Dit land is niet bestuurbaar als de meerderheden in de gewesten en op het federale niveau conflicten gaan creëren. Dit is een samenwerkingsfederalisme. Als we conflicten blijven creëren, gaat het slecht aflopen. Als ze (de PS en de MR) oorlog gaan voeren, zal het land niet meer functioneren”, aldus Van Rompuy.

“Ik ben voorstander van meer autonomie voor Vlaanderen, maar ik wil niet de prijs betalen voor een jarenlange verlamming van het land met een partij die het einde van het land beoogt”, zegt de CD&V’er. Van Rompuy verwijst naar de communautaire spanningen in de periode 2007-2011, die volgens hem leidden tot de opmars van de N-VA, momenteel de grootste regeringspartij.

“Een zevende staatshervorming kan je niet onderhandelen met de N-VA want zij wil de splitsing van het land, van de sociale zekerheid en van de schuld en ze wil de fiscale bevoegdheden overdragen aan de gewesten. De centrale overheid wil ze financieren met dotaties”, besluit de voorzitter van de Kamercommissie Financiën.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in