Winnaar Van Aert:
Foto: Belga
Wout Van Aert was in de wolken met zijn wereldtitel. Na een slopende en spektakelrijke strijd gaf hij de Nederlander Lars van der Haar het nakijken. Toch zag het er even niet goed uit voor de jonge Belg. Na een slipper van Mathieu van der Poel verloor hij halfweg een pak kostbare seconden. "Maar door zijn fout ben ik net in mijn ritme gekomen", bekende de kersverse wereldkampioen.

De twee topfavorieten deden op het WK in Zolder bijna mekaar de das om. Mathieu van der Poel maakte een slipper en raakte met zijn voet verstrengeld in het wiel van dichtste achtervolger Wout Van Aert. Daardoor kon leider Lars van der Haar ervandoor gaan. "Ik was wel verrast dat Mathieu op dat moment de deur dicht deed", reageerde Van Aert achteraf. "Ik denk dat hij niet wilde dat ik achter zijn landgenoot Van der Haar zou gaan. Maar eigenlijk moet ik hem bedanken, want pas na die fase ben ik in mijn ritme gekomen. Dus eigenlijk zou ik moeten zeggen: Merci, Mathieu!".

Maar Van Aert had ook lof voor zijn Belgische collega Laurens Sweeck. "Ik kwam na dat oponthoud op de weg en wilde wat ritme inbouwen. Laurens heeft voor mij de kop getrokken en toen ben ik terug in mijn kansen beginnen geloven. Ik ben recht naar Van der Haar gereden en in de laatste ronde wist ik dat het nog kon." 

"Niet te evenaren"

Het werd een heuse titanenstrijd, die pas in de laatste halve ronde werd beslecht. "Met Van der Haar ben je nooit klaar. Ik wist dat het moeilijk ging worden, maar voelde me sterk op die laatste strook. Op dat stuk heb ik de laatste weken erg getraind."

Vorig jaar kende Van Aert heel wat (materiaal)pech op het WK in Tabor, maar daar denkt hij sinds vandaag niet meer aan terug. "Zo voor eigen volk wereldkampioen worden... Dat gevoel is niet te evenaren. Mijn WK van vorig jaar kan mij gestolen worden."