Wout van Aert wint beklijvend WK veldrijden in Zolder
Wout Van Aert Foto: MVH

Wout van Aert heeft een superspannend wereldkampioenschap veldrijden in Zolder gewonnen. Onze landgenoot klopte de Nederlander Lars van der Haar na een beklijvend duel. Topfavoriet Mathieu van der Poel reed zich iets na halfweg koers vast in de modder en zag zijn kansen op een tweede wereldtitel in rook opgaan. Hij werd vijfde. Kevin Pauwels werd derde, Sven Nys eindigde zijn laatste WK met een knappe vierde plaats.

WK veldrijden op Sportwereld.be

Wie vooraf een onemanshow van Mathieu van der Poel had verwacht, kreeg al snel in de gaten dat het vandaag in Zolder toch geen walk-over van de Nederlandse titelverdediger zou worden. Van der Poel probeerde in de eerste ronde de boel meteen te forceren, maar kreeg een kloeke Van Aert en Van der Haar er niet af. De drie topfavorieten reden zo wel even weg van de rest en na enkele indrukwekkende tempoversnellingen van Van Aert leken de twee Nederlanders en onze landgenoot definitief vertrokken voor een strijd met zijn drieën.

De overvloedige regenval van de voorbije dagen had het parcours in en rond het racecircuit van Zolder herschapen in een selectieve omloop en Van Aert, Van der Poel en Van Aert moesten het tempo in de derde ronde een beetje laten zakken. En zo konden in de vierde ronde plots Sven Nys, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels de aansluiting maken. Even later kwamen ook Tom Meeusen en David van der Poel aansluiten. Sven Nys wilde op zijn laatste WK niet anoniem in de achtergrond rondrijden en koos halfweg cross zelf voor de aanval, tot groot jolijt van de tienduizenden Belgische fans langs de kant. Toen even later Mathieu van der Poel zich vastreed in de Limburgse klei en met Wout van Aert in elkaar haakte was het hek helemaal van de dam.

Van der Haar rook zijn kans en knalde voorin van iedereen weg. De Nederlandse pocketrenner pakte 15 seconden voorsprong en leek in de zesde ronde solo op weg naar de wereldtitel, maar dat was buiten een onverzettelijke Wout van Aert gerekend. Onze landgenoot gooide alle twijfels overboord en fietste meter per meter de kloof met Van der Haar dicht. Met zijn tweeën doken Van der Haar en Van Aert de laatste ronde in. Het werd een beklijvend duel. Van der Haar snelde Van Aert voorbij in de voorlaatste afdaling, maar Van Aert counterde de Nederlander even verderop bergop. Een beslissend manoeuvre want Van der Haar moest een gaatje laten en zag Van Aert pas terug aan de meet.

Voor de 21-jarige crosser uit Lille is het zijn eerste wereldtitel bij de profs. Met de tranen in de ogen overschreed hij een paar seconden voor Lars van der Haar de finishlijn. Kevin Pauwels mocht verdiend als derde mee op het podium. Het meest emotionele moment was voor Sven Nys. De 39-jarige tweevoudige wereldkampioen nam enthousiast zwaaiend afscheid met een vierde plaats. Mathieu van der Poel moest uiteindelijk ontgoocheld vrede nemen met een vijfde plaats, vlak voor zijn broer David.

De wereldtitel pakte vandaag in Zolder zijn zeventiende zege van het seizoen. Hij werd 3 weken geleden ook al Belgisch kampioen veldrijden, is de nummer één op de wereldranglijst en pakte ook al de eindzege in de Wereldbeker en de Bpost Bank-trofee.

Top-tien

1. Wout van Aert
2. Lars van der Haar
3. Kevin Pauwels
4. Sven Nys
5. Mathieu van der Poel
6. David van der Poel
7. Laurens Sweeck
8. Tom Meeusen
9. Radomir Simunek
10. Marcel Meisen

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut.