‘Minister van Financiën blijft trakteren op andermans kosten’
Foto: BELGA

Sp.a-voorzitter John Crombez is erg kritisch voor het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting te verlagen naar 20 of 22 procent, zonder mogelijkheid van bijkomende aftrekken. 'De minister blijft maar trakteren op andermans kosten', zei Crombez zondag in De Zevende Dag.

Een vereenvoudiging van de vennootschapsbelasting voor kmo’s zou de steun van de sp.a krijgen, maakt Crombez duidelijk. Het voorstel van Van Overtveldt, bedoeld om België aantrekkelijk te houden voor investeerders nadat de Europese Commissie het systeem van de excess profit rulings naar de prullenmand verwezen heeft, is volgens hem een verkeerde keuze.

Crombez: 'Europa zegt dat de grote bedrijven 700 miljoen euro moeten terugbetalen, en dan zegt hij (Van Overtveldt, red.) dat dat niet gaat en complex is. Maar van de gewone Belgen, de gezinnen, stuurt hij wel 73.000 mensen een belastingverhoging.'

De sp.a-voorzitter wijst ook op de terughoudende reactie van CD&V-vicepremier Kris Peeters op Van Overtveldts voorstel. 'Waar gaan we dat geld halen?', zei Peeters zaterdag al, wijzend op een kostenplaatje van 3,5 miljard euro.

'Het blijft maar duren', aldus Crombez. 'De regering kwaakt aan alle kanten en de minister van Financiën blijft trakteren op andermans kosten.'