Geens ‘weet niet of we ons verlaging vennootschapsbelasting kunnen veroorloven’
Foto: Photo News

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vraagt zich af of de Belgische begroting zich wel een verlaging van de vennootschapsbelasting naar 20 of 22 procent kan veroorloven. Hij stelt geen veto tegen het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), maar vindt de timing wel vreemd. Dat zei Geens zondag in VTM NIEUWS. Ook SP.A-voorzitter John Crombez reageerde kritisch in De Zevende Dag.

Van Overtveldt lanceerde de piste om te sleutelen aan de vennootschapsbelasting zaterdag in De Tijd. Nu bedraagt het tarief maximaal 33,99 procent, maar de N-VA-minister stelt een nieuw duaal systeem voor. Bedrijven zouden dan kunnen kiezen tussen het huidige tarief en de mogelijkheid van bijkomende aftrekken, en een verlaagde tarief van 20 of 22 procent zonder aftrekken. Van Overtveldt wil België zo aantrekkelijk houden voor investeerders. Hij sluit niet uit dat de verlaging van het tarief leidt tot een toename van de inkomsten.

“Het is een beetje een ‘tegentijd’ die minister Van Overtveldt neemt, een moeilijke figuur in de muziek”, reageert Koen Geens op VTM. Hij legde in 2014, toen hij zelf nog minister van Financiën was, een wijziging van de vennootschapsbelasting op tafel maar kreeg geen gehoor bij de toenmalige coalitiepartners. “In de zomer van 2015, bij de onderhandelingen over de taxshift, heb ik ook niets gehoord over een verlaging van de vennootschapsbelasting.”

“Ik weet niet of we ons die belastingverlaging nu kunnen veroorloven. Dan zijn zulke ballonnetjes niet nuttig”, zegt Geens. “De minister van Financiën moet nu vooral zorgen dat de inkomsten er zijn. We zullen onvermijdelijk bij de begrotingscontrole moeten zien of er nog ergens bijkomend moet worden bespaard.”

Zaterdag reageerde ook CD&V-vicepremier Kris Peeters al kritisch op het voorstel. “Dat is berekend op 3,5 miljard”, becijferde hij de kostprijs van de operatie. “Waar gaan we dat geld halen?”

Volgens Koen Geens is CD&V evenwel geen partij die veto’s stelt. “Ik wil alleen zeggen dat het wat vreemd is dat wat wij bij herhaling hebben voorgesteld, nu tegen de tijd wordt voorgesteld door de N-VA. Maar we zullen zien.”

‘Trakteert op andermans kosten’

In De Zevende Dag reageerde SP.A-voorzitter John Crombez nog kritischer. ‘Onze minister van Financiën blijft trakteren op andermans kosten.’ Voor Crombez is het alweer een belastingverlaging voor grote bedrijven ten koste van de burger. ‘Als Europa zegt dat we 700 miljoen euro onterechte belastingverlaging moeten terugvorderen van grote bedrijven, dan horen we dat dat complex is. Maar ondertussen blijft Van Overtveldt de belastingen voor de kleine man wel verhogen.’

"Voorstel is voorbarig" De MR vindt dat het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting te verlagen tot 20 of 22 procent te vroeg komt. Eerst en vooral moet de fiscale hervorming die vorig jaar is goedgekeurd worden uitgevoerd, luidt het zondag bij de Franstalige liberalen.

"De regering heeft een fiscale hervorming op de rails gezet die voor een belangrijke lastenverlaging zal zorgen vanaf de maand april. Laten we eerst deze hervorming, waarvan de verwachte terugverdieneffecten groot zijn, uitvoeren", klinkt het bij de coalitiepartner van Van Overtveldt.

Toch is de MR niet a priori tegen het idee. "Als een belastinghervorming mogelijk is, kunnen we die uitvoeren, maar nu is het nog wat te vroeg."

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in