Zwitserse artsen hebben een Siamese tweeling slechts acht dagen na de geboorte van mekaar gescheiden. De dokters menen dat het om de jongste patiënten ter wereld gaat bij wie een dergelijke ingreep gelukt is. Dat heeft het universitair ziekenhuis van Bern zondag laten weten. De operatie dateert al van 10 december en duurde vijf uur. De tweeling woog toen samen 2,2 kilogram.

De meisjes waren deel van een drieling, die ongeveer twee maanden te vroeg geboren werd. Eén meisje kwam gezond ter wereld. De twee andere waren voornamelijk aan de lever samengegroeid, maar ook aan het hart en de borstkas.

De dokters beslisten in samenspraak met de ouders om ongewoon vroeg tot de ingreep over te gaan, omdat de baby’s te veel problemen ontwikkelden. Omdat er via de lever veel bloed van het ene naar het andere kind vloeide, had het ene meisje een overschot en een veel te hoge bloeddruk, terwijl het andere een bloedtekort had en een te lage bloeddruk liet optekenen.

Naar verluidt werd in Zwitserland de voorbije dertig jaar maar twee keer een Siamese tweeling geboren, die na de scheiding overleefde.