Tame Impala gul met confetti
Foto: GVDV

Met zijn derde plaat ‘Currents’ brak Tame Impala door bij een groot publiek dat nog zal groeien nu Rihanna ‘New person, same old mistakes’ heeft gecoverd. De Australische groep heeft ook live de spieren gekweekt om zalen als Vorst Nationaal aan te kunnen.

‘Moet je die zaal zien’, zei zanger Kevin Parker hoofdschuddend voor hij ‘Why won’t they talk to me?’ inzette, ‘Ik zou hier voetbal kunnen spelen.’ Niet waar: Vorst zat veel te vol, met een publiek dat de groep als triomfantelijke overwinnaars had binnengehaald. Wat Tame Impala natuurlijk gewoon zijn: na twee platen die hen tot cultlievelingetjes maken, zette hun album ‘Currents’ vorig jaar alle sluizen open, en Radio 1 tot Q Music draaiden ‘The less I know the better’ of ‘Let it happen’ grijs.

Dat laatste nummer opende boudweg de set en een enorme geluksgolf spoelde door de zaal. Niet alleen bewaarde de groep zijn laatste hit niet tot het eind, zoals gebruikelijk, maar het confettikanon mocht een eerste keer ontploffen - dat zou het nog twee keer doen in de toegiften. Amper waanden we ons allemaal op een strandfuif, of de groep zette ‘Mind mischief’ in van zijn vorige plaat ‘Lonerism’, met zijn stevige stonergitaren. ‘Why won’t they talk to me?’ zelf is een van die psychedelische songs waar de groep het patent op heeft, met ijle stemmen en zwevende keyboards, maar het kreeg live ook de vierkante drums mee die er een ferme stomper van maakten. Met het succes heeft de groep live duidelijk aan zelfvertrouwen gewonnen: vroegere concerten verzandden wel eens in ijl geneuzel, maar dit was een concert op de maat van een grote zaal.

Ja, de echopedalen draaiden net als het confettikanon overuren, maar iedere keer als de aandacht van de zaal verslapte, trok de groep de touwtjes weer veilig naar zich, met de stoefende glamrock van ‘Elephant’, of met ‘Eventually’, dat op de plaat een rustige ballad is, maar live een met geheven vuisten meegezongen anthem. Parker wist het ook: af en toe deed hij wat schuchtere danspasjes, of stapte hij naar de rand van het podium, om zich daar af te vragen of hij het publiek zou ophitsen of toch maar gewoon een handje zou geven. En voor de eerste toegift ‘Feels like we only go backwards’ maande hij ons nog eens aan om mee te zingen. Afgesloten werd met ‘New person, same old mistakes’, dat sinds vrijdag ook op de nieuwe plaat van Rihanna staat, en meer confetti. Dat hoefde niet: het publiek was ook zonder als blij als kinderen op een verjaardagsfeestje.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in