Djokovic: “Eer om record van Emerson te delen”
Foto: AFP

In zijn dankwoord na de gewonnen Australian Open zwaaide Djokovic met lof voor tegenstander Andy Murray. “Je bent een groot kampioen en een goede vriend. Ik ben er zeker van dat je nog kansen zal krijgen om voor deze trofee te vechten”, zei Djokovic, die het over een ‘lastige wedstrijd’ had en ook zijn team, bij wie coach Boris Becker, bedankte.

Met zes eindzeges in Melbourne evenaart Djokovic recordhouder Roy Emerson. “Het is een eer dat ik zijn record kan delen”, aldus de Serviër.

Voor Andy Murray wil het voorlopig niet lukken op de Australian Open. Hij verloor zondag al voor de vijfde keer de finale in Melbourne. “Ik heb het gevoel dat ik hier al eerder heb gestaan”, grapte hij tijdens de plechtigheidsceremonie.

Murray had mooie woorden voor Djokovic, die hem ook in 2011, 2013 en 2015 had verslagen in de eindstrijd ‘down under’. “Proficiat Novak. Zes keer de Australian Open, dat is ongelofelijk. Je presteert al lange tijd op een heel hoog en constant niveau. Goed gedaan.”

De Schot bedankte ook zijn team en zijn echtgenote, die hoogzwanger is, voor de steun tijdens de voorbije weken. “Het zijn een paar lastige weken geweest”, verwees hij naar de gezondheidsproblemen van zijn schoonvader. “Kim, je bent een legende. Ik zit op de volgende vlucht naar huis.”