Zo extreem smal wordt het F1-circuit in Azerbeidzjan
De smalle straten van Bakoe (Azerbeidzjan) Foto: Ted Kravitz (twitter)
Op 19 juni vindt voor de eerste keer een F1-race plaats in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. En die eerste F1-race vindt plaats op een wel erg bijzonder en smal circuit.

Toen bekend raakte dat er in Azerbeidzjan een F1-race zou georganiseerd worden volgde er meteen de nodige kritiek. Kritiek omdat er opnieuw puur voor het geld zou gekozen worden en kritiek omdat Herman Tilke, quasi de huisarchitect van de F1, ook in Bakoe het circuit mocht uittekenen. En op dat stratencircuit komt nog de grootste kritiek.

Ted Kravitz van Sky Sport F1 reisde de voorbije dagen af naar Bakoe om zich te vergewissen van de straten waardoor de F1-bolides binnen enkele maanden zullen scheuren, of toch op zijn minst proberen want het circuit is op sommige plaatsen wel bijzonder smal.

Op het smalste punt is het stratencircuit van Bakoe slechts 7,6 meter breed en het breedste punt van het circuit is amper 13 meter breed. Ter vergelijking, de FIA schrijft voor dat een permanent circuit minimum 12 meter breed moet zijn.

De F1-bolides zullen zich dus echt wel doorheen de straatjes van Bakoe stad moeten 'wurmen'. Inhalen zal dan ook niet eenvoudig worden, waardoor heel wat fans nu al vrezen dat het een saaie race zal zijn. Met zijn 6,006 kilometer is het op Spa-Francorchamps na wel het langste circuit op de F1-kalender 2016. 

Er zal echter nog hard gewerkt moeten worden om het stratencircuit op tijd klaar te krijgen voor de allereerste F1-race in Bakoe. Heel wat putten moeten nog gevuld worden en de kasseien, ook wel 'kinderkopjes' genoemd, moeten nog verwijderd worden alvorens een nieuwe asfaltlaag aangebracht kan worden.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: