Eli Iserbyt pakte een gouden medaille op het WK veldrijden bij de beloften, maar kreeg wel wat hulp van de Tsjech Adam Toupalik. Die had in de voorlaatste ronde een kleine voorsprong op het groepje der favorieten en juichte plots uitbundig bij het ingaan van de laatste ronde. Het was pas toen hij voorbij gesneld werd door Iserbyt en co. dat Toupalik zijn fout inzag. Uiteindelijk snelde hij wel nog naar de zilveren medaille, maar die zal ongetwijfeld een zure nasmaak nalaten. “Ik maak een domme fout”, zei hij na afloop. “Het is mijn eigen schuld, ik was niet genoeg gefocust.”

WK veldrijden op Sportwereld.be

Toupalik kende een moeilijk seizoen, werd ziek in de periode november, december en besloot alles op alles te zetten op het WK in Heusden-Zolder. “Ik voelde me enorm sterk vandaag”, deed hij zijn verhaal. “Aan de finish hoorde ik iemand roepen dat ik de laatste ronde inging. En dat zat toen zo in mijn hoofd. Ik gaf het volle pond, sloeg een kloof en kwam juichend over de streep. Maar plots zag ik de twee Belgen en een Italiaan mij passeren en zij reden gewoon verder. Ik ben vandaag misschien wel de grootste idioot ter wereld. Dit is een heel domme en dure fout. Ik was niet gefocust genoeg en had naar de bordjes moeten kijken aan de finish om na te gaan hoeveel ronden er nog moesten gereden worden.”

Toupalik was niet lang van de kaart en zette nog alles op alles om terug te komen op het leidersduo. “Ik ben dan vol in de achtervolging gegaan en het lukte om de kloof weer te dichten”, zegt hij. “Net als in de ronde voordien probeerde ik bergop weg te rijden. Ik speelde alles of niets, wilde geen sprint afwachten, maar Eli kon aanklampen. In de sprint kwam ik uiteindelijk net iets tekort. Zo jammer, ik verlies hier de wereldtitel door mijn eigen fout. Ik ben zeer ontgoocheld, dit zal toch een tijdje door mijn hoofd spelen. Nu goed, ik ben tweedejaarsbelofte en heb dus nog twee WK-kansen bij de beloften om deze fout goed te maken.”