Een maand voor de uitreiking van de Oscars hebben Leonardo DiCaprio en Brie Larson de hoofdprijzen van de Screen Actors Guild (SAG), de belangrijkste acteursvereniging van Hollywood, gewonnen. Ze werden respectievelijk bekroond als beste acteur en beste actrice. Die onderscheidingen kregen ze onlangs ook al bij de uitreiking van de Golden Globes, de prijzen van de internationale filmpers in Hollywood. DiCaprio en Larson kunnen dus met vertrouwen naar de Oscars toeleven.

DiCaprio (41) won voor zijn rol in het overlevingsdrama “The Revenant” van Alejandro Gonzalez Inarritu en troefde daarmee Bryan Cranston (“Trumbo”), Michael Fassbender (“Steve Jobs”), Eddie Redmayne (“The Danish Girl”) en Johnny Depp (“Black Mass”) af. Larson (26) trok aan het langste eind voor haar rol in “Room” van Lenny Abrahamson en liet zo Cate Blanchett (“Carol”), Helen Mirren (“Woman in Gold”), Saoirse Ronan (“Brooklyn”) en Sarah Silverman (“I Smile Back”) verweesd achter.

De prijs voor de beste cast ging naar de acteurs van “Spotlight”, over de vijf journalisten van The Boston Globe die in 2002 pedofilie in de Kerk aan de kaak stelden, en waarin onder meer Mark Ruffalo, Michael Keaton en Rachel McAdams meespelen. Beste actrice in een bijrol was de Zweedse Alicia Vikander (“The Danish Girl”), beste acteur in een bijrol de Brit Idris Elba (“Beasts of No Nation”). Elba kreeg ook nog een prijs voor zijn rol als detective in de televisieserie “Luther”.

De SAG-awards werden voor de 22ste keer uitgereikt. De prijzen gelden als een betrouwbare graadmeter voor de Oscars. Vorig jaar pakten Julianne Moore (“Still Alice”) en Eddie Redmayne (“The Theory of Everything”) de hoofdprijzen van de Screen Actors Guild. Beiden wonnen later ook een Oscar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in