Brian Cookson: “Onze sport heeft alleen baat bij de waarheid”
Foto: Photo News

Brian Cookson, voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI), gaf zondagochtend in Heusden-Zolder meer tekst en uitleg over de mechanische fraude in het kamp van Femke Van den Driessche. De Belgische belofte riskeert een schorsing van minimum zes maanden en een stevige boete.

WK veldrijden op Sportwereld.be

“De regels voor straffen op technologische fraude zijn heel duidelijk”, vertelde Cookson op een druk bijgewoond persmoment. “Het betreft een schorsing van minimum zes maanden, zonder maximumlimiet. Maar uitspraken kan ik daar nog niet over doen. Het dossier is nu in handen van de Disciplinaire Commissie en ik zal dan ook geen verdere details prijsgeven. Ook over de aard van het motortje kan ik nu niets zeggen. Of haar ploeg of de Belgische federatie gestraft kan worden? Daar kan ik eveneens geen antwoord op geven.”

Naast een sportieve straf hangt er ook een financiële straf boven het hoofd van Van den Driessche en haar team Kleur Op Maat-NoDrugs. Volgens het UCI-reglement, dat op 30 januari 2015 nog werd aangepast, staat er op technologische fraude een boete tussen 18.000 euro en 180.000 euro voor de renner of renster in kwestie. Voor het team, dat eveneens voor minimum zes maanden geschorst kan worden, kan die boete zelfs oplopen van 90.000 euro tot 900.000 euro.

Cookson benadrukt dat er van enige vooringenomenheid in het geval Van den Driessche geen sprake was. “We hebben zaterdag in alle categorieën verschillende fietsen gecontroleerd. Met nieuwe technologie. We horen al langer verhalen over dergelijke fraude. Of we nu moeten concluderen dat het probleem wijdverspreid is, weet ik niet. Onze sport heeft alleen baat bij de waarheid en we zullen dan ook blijven controleren en blijven strijden tegen doping.”