Eli Iserbyt pakt gouden medaille op WK veldrijden bij de beloften
Foto: BELGA

Eli Iserbyt heeft voor het eerste Belgische goud gezorgd op het WK in Zolder. Bij de beloften sprintte de West-Vlaming net iets sneller dan de Tsjech Adam Toupalik. Die zorgde voor een heus stukje hilariteit, Toupalik vierde een ronde te vroeg en moet tevreden zijn met een zilveren medaille. Quinten Hermans eindigde derde op vijf seconden en pakt het brons.

WK veldrijden op Sportwereld.be

De eerste Belgische gouden medaille is een feit. Op het circuit van Heusden-Zolder namen de Belgische beloften de wedstrijd meteen in handen. Zowel Daan Hoeyberghs, Thijs Aerts, Daan Soete, Quinten Hermans en Eli Iserbyt zaten goed vooraan in de eerste ronde, samen met de Italiaan Bertolini, de Spanjaard Orts en de Fransman Russo.

Het was Soete die gaandeweg de eerste ronde voor zijn rekening nam, met de Italiaan Bertolini in zijn wiel. Het duo nam een beetje afstand, maar ver zaten de anderen niet. In de tweede ronde kregen we een groepje met acht renners vooraan, onder hen vijf Belgen.

Toen Thijs Aerts versnelde, met opnieuw een sterke Bertolini vooraan en enkele lengtes nam, liep het evenwel mis voor de jongere broer van Toon Aerts toen hij ten val kwam. Soete nam over, zijn ploegmaten lieten het werk over aan de buitenlanders in de achtervolging en hij kreeg 15 seconden bonus.

Toch werd ook hij weer bijgehaald en het was de Nederlander Siebe Wouters die de koppositie nam, maar ook hij schakelde zichzelf uit door een valpartij op het asfalt en daarna was het de beurt aan een andere landgenoot om de kop te nemen. Quinten Hermans kreeg enkele lengtes, maar vanuit de achtergrond kwam de Tsjech Adam Toupalik als een duivel uit een doosje opzetten. Toupalik toonde zich bijzonder sterk, maar Hermans bleef aanklampen. In de voorlaatste ronde trad ook Eli Iserbyt, tot dan toe vrij onzichtbaar in de wedstrijd, op het voorplan. In geen tijd reed hij naar het duo vooraan. Toupalik bleef druk zetten en leek de sterkste van de drie, maar zowel Iserbyt als Hermans gaf zich niet zomaar gewonnen. Toen Toupalik als eerste het asfalt aan de finish opdraaide en een sprint inzette en het zegegebaar maakte moest er evenwel nog een ronde afgelegd worden.

Iserbyt en Hermans profiteerden, maar de Tsjech liet het hoofd niet hangen en keerde in een spannend slot terug. De strijd om de wereldtitel werd uiteindelijk beslecht met een sprint en daarin knokte de West-Vlaming zich voorbij de Tsjech, goed voor het eerste Belgische goud op dit WK. Eerder behaalde Sanne Cant brons bij de dames. Quinten Hermans moet vrede nemen met brons.

Voor Iserbyt is het zijn eerste wereldtitel, vorig jaar startte hij als topfavoriet bij de junioren, maar moest hij het afleggen tegen de Deen Simon Andreassen. In zijn eerste jaar als belofte is het evenwel meteen raak en keert hij huiswaarts met goud.