Voor corruptie aangeklaagde oud-president El Salvador overleden
Foto: EPA

Francisco Flores, die van 1999 tot 2004 president was van El Salvador, is zaterdagavond op 56-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij gemeld. De man lag, na een hersenbloeding vorige week zondag, in een ziekenhuis in een coma. Begin december was hij nog aangeklaagd voor corruptie.

Zijn familie of advocaten hebben het nieuws nog niet bevestigd. Donderdag had het medisch team dat de oud-president onderzocht op vraag van justitie laten weten dat Flores zich “in een coma met onomkeerbare neurologische schade bevond”.

Op 8 januari stelde een rechtbank in Salvador het proces tegen Flores uit tot een nog onbepaalde datum. De rechtbank wachtte nog op het de huidige regering om getuigen te laten verschijnen die zich moesten uitspreken over banktransacties door Flores.

Flores werd er door zijn opvolger Mauricio Funes van beschuldigd in 2001 op frauduleuze wijze ongeveer 15 miljoen dollar noodhulp uit Taiwan te hebben verduisterd. Daarop werd een onderzoek geopend waaruit bleek dat Flores inderdaad 15 miljoen dollar had ontvangen vanuit Taiwan. Het geld was eigenlijk bedoeld voor de slachtoffers van de krachtige aardbeving die zich dat jaar in El Salvador had voorgedaan. Het bedrag zou later onder meer naar rekeningen van zijn partij Nationalistische Republikeinse Alliantie (Arena) zijn doorgesluisd.