Felix Van Groeningen wint regieprijs op Sundance Festival
Foto: BELGA

Felix van Groeningen heeft de prijs voor de Beste Regie in de categorie World Cinema Dramatic Competition gewonnen op het Sundance filmfestival in Utah in de VS. Met Pieter-Jan De Pue viel nog een tweede Belg in de prijzen, en daarmee is 2016 de meest succesvolle editie ooit voor de Vlaamse film, aldus het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Het is bovendien de eerste keer dat een Belgische speelfilm een van de belangrijkste prijzen op Sundance wegkaapt.

Van Groeningen won de onderscheiding met <I>Belgica</I>, zijn nieuwe speelfilm die de opener was van het prestigieuze filmfestival en er ook zijn wereldpremière beleefde. Via Skype bedankte van Groeningen het festival en de jury. “Ik ben ongelofelijk gelukkig”, verklaarde hij in een eerste reactie. “Sundance was een heel fijne plek om de film te tonen, dat hebben we gevoeld bij zowel professionals als bij het gewone festivalpubliek. En nu blijkt dat de jury Belgica ook geapprecieerd heeft. Super gewoon!”. Van Groeningen draagt de prijs op aan “de fantastische acteurs en mijn partners in crime: Dirk Impens, Ruben Impens, Arne Sierens, Stephen en David Dewaele en Nico Leunen”.

‘Belgica’ komt op 2 maart uit in de Belgische zalen. Dat gebeurt tegelijk met Frankrijk (distributeur: Pyramide) en Nederland (September Film). Het in Berlijn gevestigde internationale verkoopkantoor The Match Factory voert sinds de wereldpremière op Sundance gesprekken met verschillende geïnteresseerde distributeurs in andere landen, aldus nog het VAF.

Land of the enlightened : 5 jaar gedraaid in onherbergzaam gebied

Met Pieter-Jan De Pue viel nog een tweede Belg in de prijzen. Zijn debuut "The Land of the Enlightened" won de speciale prijs van de jury voor beste fotografie van een internationale documentaire. "The Land of the Enlightened" is het relaas van "Afghaanse kinderen die elk op hun eigen manier hun dagelijkse strijd voeren in een door oorlog verscheurd land", aldus het VAF. "De Pue werkte ruim zeven jaar aan zijn debuut en verwerkte de 16mm-beelden die hij in verschillende regio's in Afghanistan draaide tot een imposant poëtisch beeldverhaal." De Pue zegt "zeer vereerd" te zijn "met deze prijs op een van de belangrijkste festivals ter wereld". "We hebben er vijf jaar over gedaan om deze film in de meest onherbergzame en gevaarlijkste gebieden ter wereld te draaien, dus dit is een heel belangrijke bevestiging van wat ik heb willen bereiken."

Zijn film beleeft dinsdag in Rotterdam de Europese première, en op 6 maart de Belgische première.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in