Trump en Clinton op kop in laatste peiling voor Iowa
Foto: AFP

Het ziet ernaar uit dat Donald Trump en Hillary Clinton maandagnacht het meeste stemmen zullen halen bij de eerste Amerikaanse voorverkiezingen. Dat blijkt uit de laatste peiling, door de lokale krant Des Moines Register.

Er wordt in de Verenigde Staten veel belang gehecht aan deze peiling, omdat die in het verleden erg accuraat bleek. Al is het niet omdat men in Iowa wint, dat men ook aan de eindmeet het meeste stemmen heeft. Toch is Iowa belangrijk: het neemt immers twijfels weg. In 2008 was de peiling van ‘Des Moines Register’ de eerste die voorspelde dat Obama er comfortabel zou winnen, en zo geschiedde ook. Hij schopte het uiteindelijk zelfs tot president.

Nu luidt het dat Hillary Clinton het bij de Democraten zal halen van Bernie Sanders, met 45 procent tegen 42 procent. Maar het blijft dus erg spannend, want de foutenmarge zou 4 procent bedragen. De opkomst bepaalt alles, menen de peilers. Als die normaal is, wint Clinton. Maar als er meer volk komt opdagen, zal het een goeie nacht zijn voor Bernie. Clinton scoort vooral goed bij ouderen, katholieken en gematigden. Sanders bij jongeren en mensen die in het verleden niet gingen stemmen.

Minder verrassend misschien is de voorsprong van Donald Trump in het Republikeinse kamp. De peiling plaatst hem op 28 procent, tegen Ted Cruz op 23 procent. Maar die laatste wordt wel meer gerespecteerd door de kiezers en scoort in theorie ook goed bij de religieus-conservatieven die sterk vertegenwoordigd zijn in Iowa. Op de derde plaats in de peiling staat Marco Rubio, die vooral bij de mainstream-Republikeinen goed blijkt te scoren en dus stemmen wegsnoept van Jeb Bush. Al geeft meteen ook een grote meerderheid van 45 procent van de ondervraagden aan dat ze niet uitsluiten de laatste uren hun voorkeur nog te kunnen wijzigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in