Zeker 10.000 onbegeleide minderjarige vluchtelingen zijn vermist sinds ze zijn aangekomen in Europa, waarschuwt Europol in de Britse krant The Observer. Er wordt gevreesd dat ze in handen zijn gevallen van criminele organisaties.

Alleen al in Italië gaat het om zo’n 5.000 kinderen van wie geen spoor meer is, zegt Brian Donald van de internationale politie-organisatie. In Zweden gaat het om 1.000 minderjarigen. Hij waarschuwt in een interview met de krant dat pan-Europese bendes het gemunt hebben op de vluchtelingen. “Het is niet onredelijk om te zeggen dat we op zoek zijn naar meer dan 10.000 kinderen. Die worden niet allemaal uitgebuit, sommigen zullen intussen een onderkomen hebben gevonden bij familie. Maar het probleem is dat we gewoon niet weten waar ze zijn, wat ze doen en bij wie ze zijn”.

Het lot van deze onbegeleide minderjarige vluchtelingen is dan ook één van de schrijnendste problemen van de Europese vluchtelingencrisis. Volgens ‘Save the Children’ zijn er het afgelopen jaar 26.000 zonder begeleiding van familie Europa binnengekomen.

Europol beschikt over bewijzen dat sommige van die onbegeleide minderjarigen seksueel worden uitgebuit, aldus Donald. In Hongarije en Duitsland, een belangrijk transitland en een belangrijk gastland, zijn er grote groepen criminelen die migranten uitbuiten. “Het voorbije anderhalf jaar heeft zich een criminele infrastructuur ontwikkeld rond de vluchtelingenstroom”, aldus de Europol-directeur. Mensensmokkelaars laten zich ook steeds meer in met andere praktijken, zoals slavenarbeid.

Donald riep de bevolking op om waakzaam te zijn, omdat veel van die minderjarige vluchtelingen wel degelijk in de samenleving zichtbaar zijn.