Russisch vliegtuig schond opnieuw Turkse luchtruim, aldus Ankara
Foto: REUTERS

Een Russisch vliegtuig heeft opnieuw het Turkse luchtruim geschonden. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd. Ankara heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen en spreekt over een 'onverantwoordelijke houding'.

Het incident met een SU-34 bommenwerper zou zich vrijdagmiddag hebben voorgedaan. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken werd het toestel gewaarschuwd in het Russisch en het Engels alvorens het het Turkse luchtruim binnenkwam.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Moskou gewaarschuwd dat het de 'gevolgen' van zijn 'onverantwoordelijke daden' zal moeten dragen, als het doorgaat met dergelijke schendingen van de 'soevereine rechten van Turkije'. De Navo roept Rusland op het luchtruim van het bondgenootschap 'volledig te respecteren'. Turkije is een Navo-lid. Volgens Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de alliantie, moet Moskou 'alle nodige maatregelen nemen om te verzekeren dat dergelijke schendingen zich niet herhalen'.

Het Russische ministerie van Defensie spreekt over 'ongegronde propaganda' van de kant van Turkije.

De relaties tussen Ankara en Moskou zijn verzuurd sinds Turkije in november vorig jaar een Russisch vliegtuig neerhaalde. Volgens Turkije bevond het toestel zich in het Turkse luchtruim. Rusland ontkent en stelt dat de jachtbommenwerper van het type Su-24 boven Syrisch grondgebied uit de lucht werd gehaald.

Er kwam een reeks sancties met de bedoeling schade toe te brengen aan de Turkse economie. Zo importeert Moskou geen Turks voedsel meer, worden er geen chartervakanties naar Turkije meer verkocht aan Russische burgers en zijn de meeste bouwprojecten met Turkse firma's stilgelegd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig