Foto: BELGA
Het WK veldrijden werd opgeschrikt door een eerste geval van mechanische doping. Het gaat om een fiets die gevonden werd in het kamp van Belgische belofte en regerend Europees kampioene Femke Van den Driessche.

WK veldrijden op Sportwereld.be

Omstreeks 17u liet de Internationale Wielerunie (UCI) in een mededeling weten dat er een verdachte fiets van een van de beloftedames in beslag werd genomen na een controle. Jos Smets, sportief directeur van de KBWB, gaf tijdens een korte persconferentie meer uitleg. "De UCI heeft technologische fraude vastgesteld en wij kunnen bevestigen dat het gaat om de fiets van Femke Van den Driessche", aldus Smets.

Om welke technologische fraude het gaat, kon Smets niet zeggen. "De UCI zal later meer uitleg geven", klonk het.
Uitgerekend op dit WK testte de Internationale Wielerunie UCI een nieuwe technologie om mechanische doping op te sporen. Dat leidde ertoe dat de fiets van Van den Driessche na afloop in beslag genomen en onderzocht werd. 

Volgens de regels van de UCI riskeert een renner die zich schuldig maakt aan mechanische fraude een minimum van zes maanden schorsing en een boete tussen de 20.000 en 200.000 Zwitserse franken (omgerekend tussen de 18.000 en 180.000 euro). Een team dat zich schuldig maakt aan mechanische fraude riskeert eveneens een minimum van zes maanden schorsing, alsook een boete tussen de 100.000 en 1.000.000 Zwitserse franken (omgerekend tussen de 90.000 en 900.000 euro).

Van den Driessche is Europees kampioene bij de U23 en ging van start als topfavoriete, maar eindigde pas als elfde op het WK veldrijden. Ze was na afloop ontroostbaar en wilde niet reageren. De Europese kampioene schoot bij de start uit haar klikpedaal, moest meteen achtervolgen, maar kwam nooit in haar ritme. De achterstand liep op en toen ze bij het ingaan van de slotronde ook nog kreeg te maken met een kettingbreuk, verdween Van den Driessche uit de wedstrijd. 

Over mechanische doping deden tot nu toe al veel geruchten de ronde. Femke Van den Driessche is echter de eerste renster die er daadwerkelijk mee betrapt wordt.