Wensbaby kost tot 140.000
Foto: NYT
In Brussel wordt vandaag betoogd tegen de komst van Baby Bloom, een bemiddelingsorganisatie die wensouders in contact brengt met fertiliteitsklinieken in de VS. In Parijs zijn ze niet welkom. Zelfs uit de VS klinkt kritiek. Het kostenplaatje? Tussen 110.000 en 140.000 euro.

Tussen 110.000 en 140.000 euro. Zoveel kost het om een baby te verwekken via een draagmoeder in de Verenigde Staten als je ingaat op het aanbod van Baby Bloom. Dat vernam een reporter van VTM-Nieuws die een undercover afspraak maakte met de bemiddelingsorganisatie in een Brussels hotel. 

Nog tot en met vandaag werkt Baby Bloom daar individuele afspraken af. De meeste wensouders die op het aanbod ingaan, zijn homostellen.

'Ook de mannen!'

Vanmiddag wordt er in Brussel betoogd tegen het initiatief. L’Action pour les Familles roept leden en sympathisanten op om in het rood of roze gekleed te gaan, een kussen onder de kleding op de buik te dragen – ‘Ook de mannen!’ – en een doos mee te brengen waarin een pop ligt. In mei vorig jaar, toen de holebi-oudervereniging Men Having Babies een openlijke beurs rond draagmoederschap hield in Brussel, stonden ze nog gewoon met pancartes te protesteren.

Mogelijk sluiten zich bij dit protest ook feministische groeperingen aan: de Université des Femmes hield onlangs een studiedag waarop ze zich uitsprak tegen de commercialisering van zwangerschappen. Gay verenigingen wereldwijd vinden dan weer dat een verbod op commercieel draagmoederschap zoals dat in de VS wordt aangeboden, homo-wensvaders zou discrimineren.

'In VS perfect legaal'

Wat Baby Bloom in Europa komt doen, zou je het ronselen van klanten voor Amerikaanse fertiliteitsklinieken kunnen noemen. Volgens de Antwerpse advocaat en hoogleraar familierecht Frederik Swennen is dat in ons land niet verboden. Ook draagmoederschap zelf is in ons land niet uitdrukkelijk verboden. ‘Al wordt het meestal wel strafrechtelijk vervolgd’, zei Swennen in VTM-Nieuws. ‘Maar in de VS is het perfect legaal.’

Lees hier de reactie van Men Having Babies waarom Baby Bloom niet op Belgische beurzen welkom is.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig