Tien jaar cel voor ronselaar Jean-Louis Denis
Foto: Photo News

De correctionele rechtbank in Brussel heeft Jean-Louis Denis, alias ‘le soumis’ of de onderworpene, tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij jongeren er toe aanzette om naar Syrië te gaan.

De federaal procureur had eind vorig jaar een celstraf van 15 jaar geëist voor Jean-Louis Denis. Hij wordt beschouwd als leider van een terreurcel in Brussel.

Het onderzoek naar Denis was in april 2013 van start gegaan toen bleek dat twee leerlingen van het Fernand Blum-atheneum in Schaarbeek naar Syrië waren vertrokken. De twee waren in de weken voor hun vertrek herhaaldelijk gesignaleerd in de omgeving van Denis.

Denis, een geradicaliseerde Brusselaar, heeft nooit verborgen dat hij de salafistische jihadistenbeweging aanhangt en dat hij vocht tegen diegenen die zijn ideologie niet delen.

Uit telefoontap bleek ook dat hij banden had met Sharia4Belgium. Samen met dertien anderen stond hij terecht voor het ronselen van Syriëstrijders.

Prediken

De Brusselse veertiger had een liederlijk leven van alcohol en gokken ingeruild voor een radicale interpretatie van de islam. Daarbij schuwde hij het prediken niet. Samen met zijn vrouw besloot hij ook de liefdadigheidsorganisatie ‘Resto du Taw-hid’ op te richten. Elke zaterdag deelden ze voedselpakketten uit voor hulpbehoevenden aan het Brusselse Noordstation.

Maar daar bleef het niet bij. Denis maakte van de gelegenheid gebruik om zijn visie op de maatschappij en religie uit de doeken te doen. Via videoboodschappen, preken en documentaires die oproepen tot de jihad, bereikte Denis jongeren in het Brusselse.

Uit het gerechtelijk onderzoek bleek volgens het federaal parket dat Denis niet alleen die twee jongens, maar ook nog heel wat andere jongeren geronseld had.