‘Carnavaloutfits verbieden heeft averechts effect’
De Aalsterse carnavalgroep Eftepie parodieert Islamitische Staat (2015) Foto: BELGA

‘Verkleed je niet als een politieman, legerofficier of jihadist’, vroeg de politie van de zone AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk, Wemmel) donderdagochtend in de media naar aanleiding van dreigingsniveau 3, dat nog steeds in het hele land van kracht is. ‘In Aalst zullen we normaal gezien geen restricties opleggen’, reageert de eerste schepen van Aalst, Ilse Uyttersprot (CD&V).

Vorig jaar reed de Aalsterse carnavalgroep Eftepie nog vol overtuiging met zijn kaki jeep door de straten, waaruit een nepvlag van Islamitische Staat wapperde. Met nepbaarden, -geweren en een gordel patronen rond hun middel parodieerden de feestvierders de terreurgroep met volle overgave.

Geen sexy verpleegster of stoere brandweerman

In de politiezone AMOW zien ze dat soort outfits liever niet meer. ‘Wij houden ons aan de richtlijnen van het antiterreurorgaan OCAD, dat beslist heeft dat het dreigingsniveau op 3 blijft. Terroristen zijn nog steeds vastberaden om Westerse landen en meer bepaald de coalitiepartners, waaronder België, aan te vallen. Verkeerde outfits kunnen voor verwarring zorgen’, klonkt het.

‘Dit jaar letten we er in het bijzonder op dat niemand zich verkleedt in uniformen van hulpdiensten. Niet alleen in politie-uniformen maar ook uniformen van de brandweer, ambulancier, verpleger of soldaat. Wie het toch doet, loopt risico om bestuurlijk aangehouden te worden. Het is bijvoorbeeld ook een slecht idee om je te verkleden in een Arabier met attributen rond het lichaam.’

‘Onze carnavalgangers zijn slim genoeg’

Ook in Aalst worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen door dreigingsniveau 3, waaronder meer politieagenten op straat. Maar bepaalde carnavaloutfits verbieden, wil de eerste schepen van Aalst, Ilse Uyttersprot (CD&V) niet doen.

‘Outfits verbieden zou enkel een averechts effect hebben. Dat spreek het anarchistische, tegendraadse trekje van de Aalstenaars aan. Wij geloven erin dat onze carnavalgangers slim genoeg zijn om de juiste keuzes te maken. Wij kennen ook elke groep die deelneemt en weten soms al een half jaar op voorhand wat hun thema gaat zijn. Ik voorzie dan ook geen problemen. Iedereen trekt aan wat hij wil.’