Voedseloverschotten omtoveren in gastronomische gerechten? Brusselse restaurants doen het.
Foto: Lies Engelen Photography

Het Brusselse restaurant AUB.SVP en Eatmosphere, een organisatie die de aandacht wil vestigen op voedselverspilling en -armoede, gaan voortaan eenmaal per seizoen op basis van voedseloverschotten een gastronomisch menu aanbieden. De eerste ‘Pain Perdu’ voor het grote publiek vindt op 9 maart plaats in AUB.SVP.

'Overal lezen we dat de bevolking te snel groeit voor ons voedselaanbod. Maar niemand die kraait over een derde dat we weggooien. Tijd om daar verandering in te brengen!', zegt Steve Desair, opricht van Eatmosphere. Steven Desair werkt met zijn organisatie al langer rond voedselverspilling en -armoede. ‘Dat doen we in de eerste plaats via sensibilisering, waarbij we willen aantonen dat er helemaal niets mis is met de verspilde producten, en anderzijds door ze te recupereren voor sociale organisaties, die ze op hun beurt gebruiken voor hun werking met kansarmen’, zegt hij.

‘Door een gastronomisch menu te creëren op basis van voedseloverschotten tonen wij aan dat deze producten geen afval zijn. Sterker nog, ze zijn evenwaardig aan hun commerciële tegenhangers’, zeggen Joris Lens en Mathias Dircx, zaakvoerders van AUB.SVP.

'Men kan zo een 200 euro per jaar besparen door te beseffen dat het niet altijd nodig is om naar de winkel te gaan om voedsel', zegt Steven Despair aan De Standaard. 'Het is belangrijk om best eens de koelkast en de kasten te controleren alvorens naar de winkel te trekken. En als men dan toch naar de winkel gaat, kan men een lijstje maken van drie gerechten: de overige dagen kan je zeker wat doen met de zogenaamde leftovers. Bovendien hoef je ook niet altijd veel mee te nemen van de winkel. Als je meerdere keren winkelt en minder meeneemt, is de kans kleiner dat groenten en fruit slecht worden.'

Eatmosphere en AUB.SVP werken voor ‘Pain Perdu’ samen met vijf partners: Brussels Beer Project, dat zelf het Babylone bier maakt op basis van gerecycleerd brood, Atelier Groot Eiland, een sociaal restaurant dat met groentenoverschotten werkt, Boeren & Buren, dat lokale netwerken opzet om lokale producten te verkopen, North Sea Chefs, een vennootschap die onbekende vissoorten en bijvangst in de kijker zet, en koekjesbedrijf Generous.

De verschillende partners komen uit verschillende sectoren en daarmee willen ze illustreren dat de versheid van verspild voedsel geldt voor alle soorten van producten. 

Reserveren kan via info@aub-svp.be.