Agent die zwarten met apen vergeleek vrijgesproken
Het gerechtsgebouw van Gent. Foto: pn

De Gentse agent die op zijn Facebookpagina zwarten met apen vergeleek, is vrijgesproken door de correctionele rechtbank in Gent. De rechter acht het niet bewezen dat hij tot racisme wilde aanzetten.

‘Zoek de verschillen... die apen kan je nog iets aanleren ... die zwarten uit de jungle niet.’ Dat en nog een pak andere aangebrande teksten zette agent Hans V. op Facebook.

Volgens de Gentse korpschef Filip Rasschaert konden de uitspraken niet door de beugel en het Gentse parket wilde Hans V. vervolgen voor racisme en xenofobie. De rechtbank denkt daar anders over en sprak de Gentse flik donderdagochtend over de hele lijn vrij.

‘Humoristisch’

‘De afbeeldingen – hoe verwerpelijk ook – kunnen zelfs als humoristisch beschouwd worden’, staat in het vonnis. Of nog: ‘Het is niet met zekerheid bewezen dat de beklaagde wilde aanzetten tot racisme. Hij ontkende dat ook en wilde naar eigen zeggen ook alleen maar zijn kritische mening uiten over bepaalde allochtonen.’

Wel is de agent volgens de rechtbank ‘onvoorzichtig geweest, zeker omdat hij als politieman herkenbaar was’. De beklaagde en zijn advocaat waren niet aanwezig tijdens de voorlezing van het vonnis.