Parket vraagt vrijlating Van Eyken wegens procedurefout
Foto: ISOPIX

Het Brusselse parket vraagt aan onderzoeksrechter Leroux om UF-politicus en Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken vrij te laten. Van Eyken was dinsdag onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord, maar dat aanhoudingsbevel blijkt niet ondertekend door de onderzoeksrechter. Dat meldt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

Christian Van Eyken werd woensdag onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor moord. Het Vlaams Parlement had begin deze maand de parlementaire onschendbaarheid van Van Eyken opgeheven in het kader van het onderzoek naar de moord op Marc Dellea (45), de echtgenoot van de medewerkster van Van Eyken.

In juli 2014 werd Marc Dellea dood op bed aangetroffen in Laken. Zijn 38-jarige vrouw Sylvia B. belde zelf de hulpdiensten. Toen het slachtoffer achter het oor een kogelwonde bleek te hebben, startte het parket een onderzoek. Sylvia B. werd in oktober 2015 aangehouden wegens moord.

Relatie met medewerkster

Uit het onderzoek was gebleken dat het koppel op scheiden stond, onder meer omdat Sylvia B. een relatie zou hebben met Van Eyken, en het oneens was over het hoederecht over hun gezamenlijke dochter. Bij de moeder van Sylvia B. werd bovendien een wapen gevonden van vergelijkbaar kaliber als het moordwapen, en Van Eyken en B. zouden de laatsten zijn die Dellea levend gezien hebben. Korte tijd voor de feiten ziet de bewakingscamera van het gebouw hoe Marc Dellea zijn flat binnenstapt. Even nadien verlaten B. en Van Eyken datzelfde het appartement. De speurders vermoeden dat de moord tussen die beide momenten plaatsvond.

Van Eyken (UF) is het enige Franstalige lid van het Vlaams parlement. Hij had er sinds 1995 onafgebroken een zetel voor de Union des Francophones, een coalitie van de Franstalige partijen in Vlaams-Brabant. Zelf lagen zijn roots bij het rechtse FDF. Van 1993 tot 2005 was hij burgemeester van faciliteitengemeente Linkebeek. Toen hij verhuisde naar het Vlaams-Brabantse Tervuren legde hij dat mandaat neer.

Procedurefout

Normaal gezien moest Van Eyken vrijdag voor de raadkamer verschijnen. 'Maar bij de voorbereiding van het dossier heeft de substituut van het parket vastgesteld dat het aanhoudingsbevel niet ondertekend was', zegt de woordvoerster. Bij nazicht is gebleken dat geen enkel exemplaar de handtekening van de onderzoeksrechter droeg. Het parket heeft daarop bijkomende vorderingen genomen en de vrijlating van Van Eyken gevraagd.

De politicus kan nu niet meer voor dezelfde tenlasteleggingen onder aanhoudingsbevel geplaatst worden. Al betekent dat niet dat de man nu vrijgepleit is voor moord. Een rechter zal nog altijd moeten oordelen over zijn schuld of onschuld.

Zijn advocaat, Pierre Monville, reageert verrast: 'Dit is een fout die bijna nooit gemaakt wordt, maar de wet is natuurlijk de wet', zegt de strafpleiter. 'De sanctie die de wet voorziet is in dit geval duidelijk, mijn cliënt moet vrijgelaten worden en dat zal in de loop van de dag gebeuren.'

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig