Europa pakt belastingontwijking strenger aan
Valdis Dombrovskis Foto: EPA

De Europese Commissie wil het voor multinationals moeilijker maken om belastingen te ontwijken. Een pakket maatregelen dat vandaag wordt voorgesteld moet kunstmatig met winst te schuiven tussen verschillende landen aan banden leggen.

Volgens recente studies zouden de overheden in de Europese Unie elk jaar zo’n 50 tot 70 miljard euro aan inkomsten mislopen door belastingontwijking.

‘Dat is meer dan vijf keer zo veel als de totale Europese financiering voor de aanpak van de vluchtelingencrisis in 2015 en 2016. We spreken hier dus over aanzienlijke bedragen die de overheidsbudgetten verliezen’, zo blikte vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis woensdag al vooruit naar de presentatie van de voorstellen. ‘Ons doel is een aantal achterpoortjes te sluiten en de administratieve samenwerking tussen de lidstaten te verbeteren.’

Zwaartepunt is de vertaling in Europese wetgeving van het BEPS-actieplan dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) vorig najaar heeft goedgekeurd. Volgens Dombrovskis gaan de Europese voorstellen zelfs verder dan die aanbevelingen om de erosie van de belastinggrondslag en de kunstmatige verschuiving van winsten te stoppen. Het BEPS-plan gaat uit van het principe dat bedrijfswinsten belast moeten worden in het land waar ze gegenereerd worden, en niet doorgeschoven mogen worden naar het land waar de belastingdruk het laagst is.

Luxleaks

Sinds het uitbreken van de LuxLeaks-affaire in het najaar van 2014 is de aanpak van fiscale optimalisatie en belastingontwijking door grote bedrijven een topprioriteit geworden voor de Commissie. De concurrentiediensten proberen zo al enige tijd uit te spitten of bepaalde belastingafspraken (rulings) tussen nationale overheden en multinationals niet neerkomen op verdoken staatssteun. In dat kader eiste de Commissie eerder deze maand van België de terugvordering van 700 miljoen euro bij multinationals.