Peumans: 'Van Eyken behoudt zijn rechten'
Foto: Photo News

Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken is onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord. Dat meldt het Brusselse parket woensdag. 'Hij behoudt alle rechten, ook als hij in voorlopige hechtenis zit', zegt Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans aan Belga.

Het Vlaams Parlement had begin deze maand de parlementaire onschendbaarheid van Van Eyken opgeheven in het kader van het onderzoek naar de moord op Marc Dellea (45). Dat had de procureur-generaal van Brussel gevraagd. Het slachtoffer was de echtgenoot van de medewerkster van Van Eyken, met wie hij ook een relatie heeft.

Christian Van Eyken zelf ontkent met klem dat hij ook maar iets te maken heeft met de moord op Marc Dellea. Dat meldt zijn advocaat, meester Pierre Monville. 'Mijn cliënt ontkent met de grootst mogelijke kracht elke betrokkenheid bij de feiten die hem ten laste worden gelegd', zegt meester Pierre Monville, die verder geen commentaar over het dossier kwijt wil.

Van Eyken verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Brussel.

Peumans: 'Iemand is ook onschuldig tot het tegendeel bewezen is' 

De aanhouding van Van Eyken heeft voorlopig geen impact op zijn mandaat als volksvertegenwoordiger. Volgens parlementsvoorzitter Jan Peumans behoudt Van Eyken zijn rechten, ook als hij in voorlopige hechtenis zit. 'Iemand is ook onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Wanneer Van Eyken verwezen wordt naar de rechter, moet de procureur-generaal dat wel opnieuw vragen aan het parlement', aldus Peumans.

Dat Peumans nog niet officieel door het parket op de hoogte is gesteld, zit de parlementsvoorzitter wat dwars. 'Dat zou toch een elementaire vorm van beleefdheid zijn om dat te melden? Wij hebben begin januari meteen meegewerkt wanneer we de vraag kregen in verband met het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid. En nu weet ik officieel van niks.'

Marc Dellea dood aangetroffen

In juli 2014 werd Marc Dellea (45) dood op bed aangetroffen in Laken. Zijn 38-jarige vrouw Sylvia B. belde zelf de hulpdiensten. Toen het slachtoffer achter het oor een kogelwonde bleek te hebben, startte het parket een onderzoek. Dat leverde niet meteen een verdachte op, maar midden oktober van vorig jaar werd weduwe Sylvia B. aangehouden. Het koppel stond op scheiden, zo bleek uit het onderzoek, onder meer omdat de vrouw een relatie had met parlementslid Christian Van Eyken, voor wie ze werkte.

Van Eyken is lid van DéFI, het vroegere FDF. Van Eyken zetelt al 21 jaar als enige Franstalige in het Vlaams Parlement. Hij zit letterlijk helemaal alleen in de verste uithoek van het halfrond.