Laurence Vielle is de nieuwe Dichter des Vaderlands van België
Foto: Photo News

De Brusselse dichteres Laurence Vielle is de nieuwe Dichter des Vaderlands van België en volgt daarmee Charles Ducal op. Vanaf donderdag 28 januari, op Gedichtendag 2016, neemt Vielle officieel de fakkel over.

Als nieuwe Dichter des Vaderlands van België heeft Vielle de opdracht om mensen zo veel mogelijk te verrassen met poëzie in de straat, in de media, op school, in de trein..., en met gedichten die het vaderland aanbelangen. Tegelijkertijd is het haar missie om de bekendheid van Belgische dichters en hun poëzie in het hele land te vergroten.

Als dichteres schrijft Veille niet alleen graag, ze spreekt ook graag. ‘Ik sprokkel woorden, de woorden van anderen, van mij en de ritmen van de wereld. Daarna schrijf ik, en ik zeg die woorden. Ik lees graag hardop wat geschreven is’, zegt ze.

‘De eerste keer/La première fois’

Er wordt ook een oproep gedaan aan jonge Franstalige en Nederlandstalige dichters, want vanaf de lancering van Vielles eerste Gedicht des Vaderlands loopt er een poëziewedstrijd rond het thema ‘De eerste keer/La première fois’, waaraan jonge dichters tussen 15 en 26 jaar kunnen deelnemen. De wedstrijd is het resultaat van een samenwerking tussen Jeugd en Poëzie uit Antwerpen en Poème 2 uit Brussel.

Charles Ducal en Laurence Vielle zullen uit de inzendingen de twee beste Gedichten des Vaderlands van de Jeugd selecteren. Eén in het Nederlands en één in het Frans.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in