Wat zijn ‘excess profit rulings’?
Foto: REUTERS

Meer dan tien jaar lokten de Belgische overheden multinationals met het systeem van de ‘excess profit rulings’. Hoe werkt het fiscaal gunstregime?

Het systeem van de ‘excess profit rulings’ werd in 2004 door de Paarse regering onder leiding van Guy Verhofstadt op poten gezet. Ons land trok er meer dan tien jaar mee de wereld rond om investeerders te lokken, als deel van een hele waaier aan belastingvoordelen.

Het systeem van de ‘excess profit ruling’ moet internationale groepen helpen overtuigen om ook in België een filiaal te openen. Geen controverse, wel zekerheid en een optimale belastingcombinatie, zo prees België de rulings aan .

Belastbare winst

Het voordeel zit in de internationale winsten die multinationals boeken. Want een deel van de winst in zo’n Belgische poot is onvermijdelijk te danken aan de groep. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf kan terugvallen op knowhow uit de groep, managementvaardigheden, betere gezamenlijke aankoopprijzen of internationale uitstraling.

Het is op die winsten dat de ‘excess profit ruling’ van toepassing is. Het bedrijf wordt dan los van zijn groep gezien. Op alle winsten die het bedrijf maakt dankzij de groep, heft ons land dus geen belastingen. Een bedrijf dat bijvoorbeeld 10 miljoen euro boekhoudkundige winst realiseert, kan dankzij het gunstregime slechts op 4 miljoen belast worden. De andere zes miljoen zijn een voordeel van de groep. Over het verminderen van die belastbare winst moet onderhandeld worden met de rulingcommissie. Maar eens die ruling beklonken is, waren de Belgische inspecteurs daaraan verbonden.

Twee miljard

Zesendertig multinationals , waaronder AB Inbev, Atlas Copco en Kinepolis, maakten gebruik van het fiscale gunstregime. In totaal bleef daardoor 2,068 miljard euro winst onbelast, goed voor ruim 700 miljoen euro aan belastingen. De Europese Commissie bestempelde de rulings als verboden staatssteun, waardoor België 700 miljoen moet terugvorderen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in