Ruth Lasters krijgt Herman de Coninckprijs voor ‘Lichtmeters’
Ruth Lasters Foto: put

In de Antwerpse Arenbergschouwburg heeft Ruth Lasters dinsdagavond de Herman de Coninckprijs 2016 gewonnen, een prijs voor de beste dichtbundel van het jaar. Lasters krijgt een geldprijs van 6.000 euro voor haar werk ‘Lichtmeters’.

Jeroen Theunissen kreeg de publieksprijs voor het mooiste gedicht. Die tekst zal op donderdag 28 januari - Gedichtendag - op de Gedichtendagposter staan die gratis verkrijgbaar is bij heel wat boekhandels. De Debuutprijs ging naar ‘Kameleon’ van Charlotte Van den Broeck.

De overige genomineerden voor de hoofdprijs waren Maarten Inghels (‘Nieuwe rituelen’), Marc Kregting (‘Onze Nietzsche Catechismen’), Bart Meuleman (‘Mijn soort muziek’) en Jeroen Theunissen (‘Hier woon je’). De 36-jarige Lasters haalde het met haar tweede dichtbundel ‘Lichtmeters’ omdat dat volgens de jury ‘een sterke, coherente bundel met schitterende zinnen, rake metaforen en vergelijkingen in een heldere taal’ is.

‘Waar veel dichters in hun poëzie toewerken naar een sterke zin in de laatste regel, durft Lasters haar beeldtaal van meet af in het gezicht van haar lezers te slingeren’, aldus nog het juryverslag. ‘Daar laat ze het echter niet bij: veel van haar gedichten zijn scenario’s die een vraag uitwerken die velen zich regelmatig stellen, zonder haar daadwerkelijk te beantwoorden: “Wat als?” Het resultaat is bijzonder lenige poëzie die ons anders laat kijken naar wat we al meenden te kennen.’

De jury werd voorgezeten door Bas Kwakman, de directeur van de Poetry International Foundation, en bestond verder uit Cathérine De Kock (De Standaard), Jeroen Dera (Universiteit Nijmegen), Saskia Scheltjens (Letteren en Wijsbegeerte UGent) en Hilde Verbreuken (Radio 1).