Twee miljard winst onbelast
BASF Antwerpen Foto: rr
Atlas Copco, BASF, Ontex, AB InBev, Kinepolis, Proximus, Omega Pharma: De Standaard kon de hand leggen op de lijst met 36 multinationals die het fiscale gunstregime gebruikten.

‘Dankzij dat gunstregime hebben we in een paar gevallen de toestemming van het moederhuis gekregen om in België een veel grotere investering te doen, zodat we ook konden produceren voor landen buiten Europa’, zegt Wouter De Geest, de topman van BASF Antwerpen. BASF was het eerste bedrijf dat in ons land een excess profit ruling sloot, een wettelijke belastingafspraak met de fiscus waarbij een belangrijk deel van de winst onbelast blijft. De Duitse chemiereus sloot op 26 mei 2005 zijn deal met de fiscus, nadien volgden nog drie dergelijke afspraken. Zo blijkt uit de lijst met rulings waar De Standaard de hand op kon leggen. In totaal bleef 110,8 miljoen euro aan winst van BASF onbelast in België.

Verboden staatssteun

De regering-Verhofstadt II zette het fiscale gunstregime in 2004 op poten om internationale investeringen te lokken. In totaal maakten 36 multinationals van de regeling gebruik, waardoor ruim twee miljard euro winst onbelast bleef. Maar de Europese Commissie bestempelde twee weken geleden de rulings als verboden staatssteun. Daardoor moet de Belgische overheid 700 miljoen euro terugvorderen van de betrokken bedrijven.

Dat zorgt voor grote zenuwachtigheid. ‘Zonder die ruling waren we niet naar België gekomen’, liet Ronnie Leten, de topman van Atlas Copco, vorige week al in deze krant optekenen

Verschillende bedrijven die De Standaard gisteren contacteerde, wilden alleen off the record commentaar geven. De boodschap was bijna unisono dat ze dankzij die deal extra hadden geïnvesteerd in België. Allemaal benadrukten ze het belang van rechtszekerheid.