Schietpartij in vluchtelingenkamp:‘Het zijn rivaliserende bendes’
Foto: REUTERS

Iets voor 17 uur zijn verschillende schoten gehoord in het vluchtelingenkamp Grande Synthe, vlakbij Duinkerke. Er vond ook een steekpartij plaats. Daarbij vielen vijf gewonden. Volgens de vluchtelingen die in het kamp verblijven, ging het om een afrekening tussen rivaliserende bendes, die vechten om de controle over het kamp.

Volgens verschillende Franse media raakten drie mensen gewond tijdens het vuurgevecht. Twee anderen werden met steekwonden opgenomen in het medisch centrum van Duinkerke. Niemand is in levensgevaar. 

De politie kwam met meer dan 100 agenten ter plaatse en zette het hele gebied af. Het hele tentenkamp werd doorzocht op wapens en de vluchtelingen werden gefouilleerd, maar het is niet duidelijk of er iets gevonden werd. De plaatselijke procureur is een onderzoek gestart voor poging tot moord.

Getuigen: 'Afrekening tussen bendes'

Een getuige vertelt aan La voix du Nord dat hij een twintigtal schoten hoorde. 'Wij hadden de indruk dat er heen en weer geschoten werd.'

Een journaliste van France Info, Cécile de Kervasdoué, die vlak na de schietpartij ging praten met de vluchtelingen, kreeg meerdere malen te horen 'dat de maffia het kamp runt' en dat het om 'een afrekening tussen twee rivaliserende bendes (een Afghaanse en een Libanese)' zou gaan. 

In het geïmproviseerde kamp van Grande Synthe, op 35 kilometer van de Jungle in Calais, leven zo’n drieduizend vluchtelingen. Velen van hen zijn Koerden. Net als in het kamp in Calais, verblijven ze in Duinkerke in afwachting van een kans om het kanaal over te steken en in Groot-Brittannië te geraken.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in