Oppositie: ‘Vandeurzen moet op thuiszorg inzetten’
Elke Van den Brandt. Foto: BELGA

Oppositiepartijen SP.A en Groen vragen dat de Vlaamse regering meer werkt maakt van thuisbegeleiding voor senioren. Ze reageren daarmee op het nieuws dat er tegen 2060 dubbel zoveel rusthuisbedden nodig zullen zijn dan vandaag.

Door de vergrijzing moeten jaarlijks tot 3.500 extra bedden in rusthuizen worden gecreëerd, waar er vandaag maar 2.000 per jaar bijkomen. Dat blijkt uit een studie van vastgoedspecialist Cushman & Wakefield waar De Standaard over bericht.

Vlaams parlementslid Ingrid Lieten (sp.a) wil dat de Vlaamse regering een groeipad uittekent. Dat moet zowel gaan over betaalbare rusthuizen als over voldoende thuishulp voor senioren. Ze benadrukt dat senioren zo lang mogelijk thuis willen blijven.

Bovendien hamert Lieten erop dat de rusthuizen en thuisbegeleiding betaalbaar moeten zijn voor iedereen. ‘Sp.a past voor een ouderenzorg met twee snelheden: luxeresorts voor wie het kan betalen en Spartaanse toestanden voor wie het niet kan betalen’, aldus Lieten.

Haar Groen-collega Elke Van den Brandt roept minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op te zorgen voor thuiszorg en dagopvang. ‘Als Vandeurzen inzet op meer en betere thuiszorg, zou hij de nood aan rusthuisbedden kunnen beheersen.’

‘Volgens cijfers van het kenniscentrum gezondheidszorg kan inzetten op de vele alternatieven, zoals thuiszorg en dagopvang, de nood aan extra rusthuisplaatsen zelfs halveren. Maar de minister doet hier veel te weinig voor’, besluit Van den Brandt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in