Picqué: ‘Federaal stelsel in gevaar door gebrek aan dialoog’
Foto: Belga

Brussels parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) vindt dat een gebrek aan dialoog het federaal stelsel ondermijnt. ‘Dat heb ik in mijn lange carrière nooit gevoeld’, zei hij.

‘Soms heb ik de indruk dat we op de rand van het ravijn staan als de dialoog niet lukt’, zei Picqué op een persconferentie naar aanleiding van het nieuwe jaar. ‘Dat kan rampzalig zijn voor Brussel omdat wij de draaischijf van het land zijn.’

Geblokkeerde dossiers

Hij somde een aantal dossiers op die geblokkeerd zitten wegens gedeelde bevoegdheden met Vlaanderen, de federale overheid en de Franse Gemeenschap.

Met het federale niveau is er volgens de parlementsvoorzitter nood aan dialoog over het Gewestelijk Expressnet (GEN), het doorstorten van belastingen, de berekening van het aandeel dat naar de gewesten moet gaan, de berekening van de dotaties aan politiezones, het dossier Audi en de biculturele instellingen.

Met Vlaanderen moet er onder meer een dialoog komen over de herinrichting van de Grote Ring, de metropolitane gemeenschap en grensoverschrijdende dossiers zoals vroeger de verbrandingsoven van Drogenbos.

Maar er is ook nood aan een dialoog met de Franse Gemeenschap, benadrukte de Brusselse parlementsvoorzitter. Daarbij denkt hij onder meer aan het onderwijs en de normen inzake kinderopvang, die volgens hem niet aangepast zijn aan de grootstedelijke realiteit.

Peumans

Charles Picqué kondigde aan dat hij binnenkort een ontmoeting heeft met zijn Vlaamse ambtgenoot Jan Peumans (N-VA), die hij in één beweging dankte omdat hij steeds opdaagt tijdens evenementen van het Brussels Parlement. Doel is een lijst op te stellen van thema’s die beide parlementen samen aan de kaak kunnen stellen.