Vlaanderen pompt 140 miljoen extra in mobiliteit
Foto: Photo News

De komende anderhalf jaar investeert de Vlaamse regering 140 miljoen euro in wegen en openbaar vervoer. Dat meldt De Tijd.

‘We hebben bespaard, maar als regio zorgen we ervoor dat we meer over hebben voor de broodnodige investeringen in wegen’, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Het budget voor wegenbouw wordt in 2017 met minstens 100 miljoen euro verhoogd. Daarvoor haalt de Vlaamse regering het geld bij de kilometerheffing voor vrachtwagens. Die heffing zou jaarlijks ongeveer 500 miljoen euro moeten opbrengen.

Daarnaast trekt de regering 36 miljoen euro extra uit voor de voorbereidende werkzaamheden van het Antwerpse Oosterweelproject.

De Lijn krijgt 4 miljoen extra investeringen. Dat geld haalt de regering uit de tariefverhoging en dan vooral het afschaffen van de gratis bussen voor 65-plussers. ‘De invoering van een redelijke prijs heeft het respect voor het product en De Lijn verhoogd’, zegt Weyts.

Weyts herhaalde ook dat Vlaanderen niet mee wil betalen aan de renovatie van de Brusselse tunnels.

Oppositiepartij Groen vindt dat de Vlaamse regering te weinig geld steekt in het openbaar vervoer. Slechts 4 miljoen euro extra voor De Lijn terwijl het negenvoudige daarvan naar het Oosterweelproject gaat, laakt Vlaams fractieleider Björn Rzoska.