Het schepencollege van Koksijde heeft maandagmiddag beslist om geen zwembadverbod in te voeren voor asielzoekers. Wel neemt de stad een reeks maatregelen om nieuwkomers beter wegwijs te maken in het zwembad.

Het schepencollege van Koksijde heeft vanmiddag beslist om dan toch geen zwembadverbod in de voeren voor asielzoekers. Eerder zei de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open VLD), nog dat 'vluchtelingen er niet komen zwemmen, maar enkel staren naar de vrouwen'. Daarom wilde Vanden Bussche asielzoekers voor één maand de toegang tot het gemeentelijk zwembad verbieden. 

Zover komt het dus (voorlopig) niet. Wel vraagt de gemeente aan Fedasil om in het opvangcentrum een cursus over onze normen en waarden te organiseren. Ook wordt het zwembadreglement vertaald in het Arabisch. Asielzoekers die voor de eerste keer naar het zwembad gaan, zullen bovendien begeleid worden. 

Gesloten centrum

Zaterdag werd een vluchteling uit het Fedasil-opvangcentrum in Koksijde opgepakt nadat hij in het zwembad een tienjarig meisje had vastgegrepen. Omdat getuigen het gedrag ongepast vonden, werd de politie er bij gehaald. Aanvankelijk werd de man na verhoor weer vrijgelaten, maar staatssecretaris Theo Francken (N-VA) gaf de opdracht om de man in een gesloten centrum op te sluiten. 

'Na Keulen en wat er allemaal gebeurt, moeten we superhard optreden tegen inbreuken op de fysieke integriteit, zeker tegen jonge meisjes', argumenteerde Francken afgelopen weekend aan VRT-radio. 'Alstublieft zeg, het moet maar uw dochter zijn.'

Kinderen

Hoewel Francken afgelopen weekend kordaat optrad, stelde hij nog voor de beslissing van het schepencollege van Koksijde al dat het 'niet verstandig is om een hele groep te straffen voor het wangedrag van één persoon'. De staatssecretaris opperde dat ook kinderen van asielzoekers erg graag willen zwemmen, en dat zij door een toegangsverbod onterecht zouden worden gestraft. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in