Slachtoffers tienerpooiers steeds jonger: ‘Eén meisje was nog maar 11 jaar oud’
archiefbeeld. Foto: fvv

De laatste twee jaar hebben 60 tieners zich gemeld nadat ze in de prostitutie gedwongen werden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Child Focus, dat vermoedt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) maakt extra plaatsen vrij voor de slachtoffers in de bijzondere jeugdzorg.

De Vlaamse overheid gaat de strijd aan tegen mensenhandelaars die tieners doelbewust aanhankelijk maken om hen vervolgens uit te buiten in de prostitutie. Daarvoor wordt vanaf nu niet langer de term ‘loverboys’ gehanteerd, die een te soft beeld van de daders geeft, maar spreekt de overheid van tienerpooiers.

Child Focus ging praten met onder meer justitie en politie en concludeerde dat het fenomeen de jongste twee jaar in opmars is. ‘Het aantal slachtoffers bedraagt naar alle waarschijnlijkheid een veelvoud van zestig’, zegt beleidsmedewerker Yasmin Van Damme. ‘Ze worden ook steeds jonger, één meisje werd zelfs gerekruteerd toen ze elf was.’

Meestal gaat het om meisjes, maar ook jongens raken soms betrokken. De rode draad is dat ze een laag zelfbeeld hebben, op zoek zijn naar aandacht of affectie en vaak reeds alle geledingen van de jeugdhulp hebben doorlopen. De daders zijn meestal tussen 20 en 30 jaar oud, blijkt uit het onderzoek. Ze hebben vaak een lage scholingsgraad, een moeilijke thuissituatie en een verleden in de kleine criminaliteit. Dat compenseren ze met een verzorgd voorkomen en een vlotte babbel.

Negen extra plaatsen in Beernem, vijftien elders

Vandeurzen besteedt vanaf dit jaar extra aandacht aan het fenomeen. Beroepsgroepen als hotelreceptionisten en taxichauffeurs worden gecontacteerd en toegeleid naar Tienerpooiers.be, een nog op te richten website waar de signalen worden uitgelegd.

Vorig jaar werden twee tienermeisjes nog enkele dagen opgesloten in een gevangeniscel omdat er binnen de bijzondere jeugdhulp geen plaats was voor hen. Uiteindelijk werden ze ondergebracht  in Beernem, de enige gesloten instelling voor meisjes in ons land. In De Standaard getuigde de moeder van één van de slachtoffers afgelopen weekend nog dat haar dochter daar geen enkele vorm van hulp kreeg.

In Beernem zouden nu echter toch negen plaatsen vrijgemaakt worden met specifieke hulp voor tieners die uit de prostitutie worden gehaald. ‘Midden dit jaar komt er ook bijkomende capaciteit in de gemeenschapsinstellingen’, maakte Vandeurzen nog bekend. ‘Een vijftiental plaatsen in de bijzondere jeugdhulp wordt specifiek uitgerust voor deze slachtoffers, zodat we er een zestigtal op jaarbasis kunnen helpen.’