De favoriete aandelen van Danny Reweghs
Foto: rr
Ook Danny Reweghs, hoofdredacteur van Inside Beleggen, is geschrokken van de scherpe beursdaling in de eerste weken van 2016. De eerste dagen van het nieuwe jaar hebben al uitgewezen dat het geen gemakkelijk beursjaar 2016 wordt. Eerder een woelig jaar met nog meer volatiliteit, meer beweging dan in 2015.

Het is lang niet zeker dat de indexen eind dit jaar hoger zullen staan dan aan het begin van 2016. We lijken volop bezig aan het proces van een trendommekeer van stijgend naar dalend. Het dwingt ons tot het maken van specifieke keuzes  Enkele favoriete thema’s  voor dit jaar zijn de terugkeer van de landbouw en de edelmetalen. Onze individuele selectie is dan ook op de eerste plaats op die thema’s gebaseerd.

1.Sipef: volgens Inside Beleggen wordt 2016 het jaar van de terugkeer van de landbouwsector. Na jaren van dalende prijzen is er behoorlijk wat kans dat we in 2016 een prijsherstel zullen zien. Heet wat internationale instellingen raken er steeds meer van overtuigd dat we een nieuwe en vooral erg zware El Nino (weerkundig fenomeen dat de productie van landbouwgrondstoffen vooral op het zuidelijk halfrond beperkt door meer stormen en regens in Latijns-Amerika en meer droogte in Azië) beleven. Dat kan de een einde stellen aan de reeds jarenlange daling van heel wat landbouwgrondstoffen zoals de granen, suiker, … en ook palmolie. We willen op dit thema inspelen door onder meer deze Antwerpse  plantagemaatschappij te tippen. De plantage- en rubber is ook al twee jaar een duidelijke achterblijver op Brusselse beurs. Na jaren van stijging zijn de palmolie- en rubberprijs immers zwaar teruggevallen. En dat weegt ondanks de uitbreiding van de plantages op de winst. Dit jaar zal de winst sterk terugvallen, maar dat zit al in de koers verrekend. De voorbije jaren leerden echter dat onder 50 EUR het Sipef-aandeel doorgaans een koopopportuniteit was.
(Beurs Brussel; ticker SIP BB; ISIN-code BE0003898187)

2. Syngenta: de Zwitserse zaden- en vooral gewasbeschermingsmiddelengigant is al geruime tijd het voorwerp van overnamespeculatie. Naast de lage prijzen voor landbouwgrondstoffen, wat de investeringen van landbouwers negatief beïnvloed, ondervindt het bedrijf ook nog eens last van de sterke Zwitserse frank (CHF). Hierdoor staan de resultaten de jongste jaren serieus onder druk. Het Amerikaanse Monsanto, de onbetwistbare marktleider in zaden, probeerde afgelopen zomer dan ook al voor de tweede keer om Syngenta over te nemen. Het nochtans aantrekkelijk bod van 470 CHF per aandeel werd zonder enige discussie afgewezen. Al diende Syngenta-topman Mack wel op te stappen. De rust is echter nog niet weergekeerd. Met name het Chinese ChemChina zou intussen ook reeds een bod hebben gedaan. En ook Monsanto zou nog een derde overnamepoging in overweging nemen. Syngenta is dus landbouw en een ernstige kandidaat om in 2016 te worden overgenomen  of een fusie aan te gaan, want de bedrijfsleiding heeft recent zelf aangegeven niet meer vast te houden aan een ‘stand alone’.
(Beurs: Zurich; ticker SYN VX; ISIN-code CH0011037469)

3. Gold Bullion Securities ETF: goud zit in een neerwaartse spiraal sinds voorjaar 2011. Beleggers waren vol vertrouwen dat centrale bankiers de problemen zouden oplossen en dat zowel de financiële crisis als de eurocrisis achter ons lag. Maar we denken dat vertrouwen over hoogtepunt heen is en dat steeds duidelijker wordt dat de groeiproblemen niet opgelost geraken en China steeds meer risico inhoudt. Ook groeit het besef dat de centrale bankiers niet alles kunnen oplossen.  Dat doet de onzekerheid terug toenemen en biedt het gele metaal kansen op een comeback in 2016. Fysiek goud krijgt de voorkeur, maar als dat praktische problemen stelt, is er ook nog deze manier. Een tracker koopt, die gedekt wordt door een goudvoorraad.
(Beurs: onder meer Parijs; ticker GBS; ISIN-code GB00B00FHZ82)

4. Market Vectors Gold Miners ETF: we zijn dus voorstander van fysiek goud als defensieve component en alternatief voor cash. Daarnaast zien we ook ruimte voor posities in goudmijnen. Want de baissemarkt in goudmijnen tussen voorjaar 2011 en nu was de zwaarste in minstens vijftig jaar met een daling van de goudmijnenindex met meer dan 80%. Een belegging in deze goudmijnentracker, die alle belangrijkste beursgenoteerde goudmijnen ter wereld omvat lijkt ons dan een serieuze kanshebber op een fraaie return in 2016 en meer nog later.
(Beurs New York; ticker GDX; ISIN-code US57060U1007)

5. Ablynx: dit is overduidelijk wel een keuze enkel en alleen voor de actieve, risicobewuste belegger. Het risico ligt immers boven het gemiddelde, zeker in het huidig beursklimaat. Euronext Brussel is ruim gestoffeerd met biotechaandelen. Op dit moment beschouwen we Ablynx toch als het meest beloftevolle. De unieke nanobodytechnologie overtuigde het voorbije decennium al grote kleppers als AbbVie, Merck&Co, Novartis, … tot het afsluiten van samenwerkingsverbanden in heel verschillende domeinen zoals kanker, immunologie, botziekten en neurologie. De pijplijn bevat enkele tientallen molecules, maar vooral één fase III-studie en vier fase II-studies. Met de mogelijkheid in 2018 zelfstandig het middel tegen de levensbedreigende bloedziekte TTP op de markt te kunnen brengen. In 2016 worden liefst de rapportering van liefst drie fase II-studies verwacht. Daaronder de resultaten voor een reumamiddel en het bestrijden van longinfecties veroorzaakt door RSV bij jonge kinderen. En dan is er nog de resem programma’s met partner Merck op het vlak van kankerimmunologie. Positieve studieresultaten in 2016 kunnen het bedrijf definitief op de internationale biotechkaart zetten
(Beurs: Brussel; ticker ABLX BB; ISIN-code BE0003877942)