Peeters over tobintaks: ‘Kind niet met badwater weggooien’
Minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Foto: Bart Dewaele

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) roept in de discussie rond de tobintaks op het kind niet met het badwater weg te gooien. Zaterdag bleek dat het voorliggende ontwerp voor de taks op financiële transacties in strijd is met het regeerakkoord.

Tussen tien Europese lidstaten zijn momenteel gesprekken aan de gang over de invoering van een taks op financiële transacties. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zijn de ontwerpteksten zoals ze nu voorliggen echter onaanvaardbaar, want ze zijn in strijd met het regeerakkoord .

De minister draagt daarvoor verschillende argumenten aan. Zo zegt het regeerakkoord dat de taks zich moet focussen op aandelen en derivaten met een speculatief karakter, maar dat zo’n taks geen nadelige effecten mag hebben op de reële economie. In de teksten die nu voorliggen is die vrijwaring van de reële economie allerminst gegarandeerd, aldus Van Overtveldt.

Reële economie

Minister van Economie Peeters verdedigt echter de tobintaks. ‘Het is erg belangrijk dat de regering blijft inzetten op een taks op aandelen en derivaten met speculatief karakter en niet op de reële economie, op de transacties van de pensioenfondsen en de verzekeringen, of op de staatsbons’, aldus Peeters.

‘Dit is een opportuniteit om te onderzoeken hoe we een beurstaks kunnen invoeren zonder de reële economie te schaden. We moeten vermijden het kind met het badwater weg te gooien.’

Niet loslaten

Ook de Franstalige liberalen van MR riep al op de taks niet los te laten. ‘Als liberalen zijn we gehecht aan de tobintaks’, zegt Kamerfractieleider Denis Ducarme zondag. ‘Het is volgens ons een manier om te strijden tegen de speculatie en de reële economie en investeringen aan te moedigen.’

Oppositiepartijen Groen en Ecolo zijn verbolgen over de uitspraken van minister Van Overtveldt over de tobintaks. ‘Dit is totaal onaanvaardbaar . België zou net voortrekker moeten zijn’, zegt fractieleider Kristof Calvo, Groen.