Safety First bekroond door Çavaria
De hoofdrolspelers van Safety First (vlnr.): Ruth Beeckmans, Bruno Vanden Broecke (die Dirk Porrez speelt), Matteo Simoni en actor Ben Segers. Foto: BELGA

Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, heeft haar jaarlijkse Media Award uitgereikt aan de productiehuizen achter Safety First - The Movie, voor hun ‘waarheidsgetrouwe en gelaagde portrettering van het coming-outproces’. De Çavaria Awards werden zaterdag uitgereikt in de Gentse Vooruit.

Safety First - The Movie draait volledig rond de coming-out van hoofdpersonage Dirk Porrez. ‘Een belangrijk aspect van een coming-out dat dikwijls over het hoofd wordt gezien, is zelfaanvaarding’, aldus Çavaria. ‘Ook de rol van humor komt mooi aan bod. Homomopjes die op het eerste zicht heel onschuldig zijn, kunnen vaak beledigend overkomen en mensen het gevoel geven dat ze zichzelf niet kunnen zijn. Het publiek wordt op een speelse en ongedwongen manier aan het denken gezet over hun eigen gedrag’, zegt Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

Groen-politica Petra De Sutter kreeg de Çavaria Campaign Award voor haar werk in de goedkeuring van de transgenderresolutie in de Raad van Europa. De Çavaria Lifetime Achievement Award ging naar Anke Hintjens. ‘Zij was woordvoerster en politiek medewerkster bij de Holebifederatie (de voorloper van Çavaria) en was een van de drijvende krachten achter de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht en de totstandkoming van de antidiscriminatiewetgeving’, zegt de koepel van holebi- en transgenderverenigingen.