Kwart van de Vlaamse tieners heeft slaapproblemen
Foto: BSIP / Reporters

Meer dan een kwart van de Vlaamse meisjes en een vijfde van de jongens tussen 11 en 18 jaar kampt met slaapproblemen. Dat blijkt uit het rapport Jongeren en ­Gezondheid, gebaseerd op ­enquêtes bij meer dan 9.500 leerlingen uit 98 scholen, schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg zaterdag. Volgens experts is er één grote boosdoener: de smartphone.

Steeds meer tieners hebben minstens twee keer per week problemen om in te slapen: in vergelijking met 2010 is er bij de meisjes een toename met bijna dertig procent, bij de jongens met net geen twintig.

Slapeloosheid is voor een deel eigen aan de puberteit, aldus experts. Daarenboven gebruiken tieners steeds meer smartphones, tablets of laptops voor het slapengaan. ‘Zolang een van de gesprekspartners online blijft, is het voor de anderen erg moeilijk om de smartphone opzij te leggen. Het gaat niet meer om wanneer kinderen naar bed gaan, maar wel wanneer ze ophouden met chatten vanuit dat bed’, aldus KU Leuven-professor Jan Van den Bulck.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig