Burundese president wil geen Afrikaanse vredestroepen in zijn land
President Pierre Nkurunziza Foto: REUTERS

De Burundese president Pierre Nkurunziza heeft vrijdag geweigerd om een vredesmacht van 5.000 soldaten van de Afrikaanse Unie toe te laten in zijn land. De president had daarover vrijdag een ontmoeting met een delegatie van de VN-Veiligheidsraad, die sinds donderdag in Burundi is en hoopt de spanningen in het land te verminderen.

De ambassadeurs van de Veiligheids-raad zijn in Burundi voor een stand van zaken, en ondersteunen ook het voorstel van de Afrikaanse Unie voor de ontplooiing van de vredesmacht. Daarnaast willen ze de president oproepen tot een dialoog met de oppositie. Momenteel is het resultaat van het bezoek echter ‘onbevredigend, klinkt het in VN-kringen, al wordt wel bevestigd dat de onderhandelingen met de regering zullen worden voortgezet.

Bij bloedige rellen zijn de afgelopen maanden meer dan 400 mensen om het leven gekomen in Burundi, dat verwikkeld is in een diepe crisis nadat Nkurunziza aangekondigd had dat hij zich kandidaat zou stellen voor een derde termijn als president. Tussen 1993 en 2006 woedde in het land ook al een verwoestende burgeroorlog.

‘De VN-delegatie zal merken dat de regering vrede wil’, aldus een regeringswoordvoerder, die de verantwoordelijkheid voor het geweld bij de oppositie legt. De oppositie verwerpt die beschuldigingen.