De pedoseksueel Pieter Ceulen (60), die gisteren tot 19 jaar cel veroordeeld werd, is spoorloos. Vermoedelijk is hij naar Cambodja ontkomen. En het is niet de eerste keer dat hij probleemloos in die richting vluchtte.

Pieter Ceulen was gisteren zelf niet aanwezig op de zitting waarbij hij tot 19 jaar cel veroordeeld werd wegens ernstige pedoseksuele feiten, en dat tot groot ongenoegen van de openbare aanklager die zijn onmiddellijke aanhouding eiste. Maar Ceulen kon niet opgepakt worden: hij was het land al uitgevlucht.

‘Hij is sinds dinsdag niet langer in ons land’, bevestigen vier onafhankelijke bronnen. ‘Hij is gesignaleerd op de luchthaven van Zaventem en zit meer dan waarschijnlijk ondergedoken in Cambodja. Het gerecht is een gevaarlijke pedoseksueel kwijt.’

Het is al de tweede keer dat Pieter Ceulen, tot voor kort een gerespecteerd beleggingsadviseur met vestigingen in Breda en Antwerpen, ongestoord ons land kan verlaten. Een eerste maal gebeurde dat toen hij in 2013 na drie maanden in voorhechtenis vrijkwam onder strenge voorwaarden. Een daarvan: niet reizen. Die voorwaarden werden nadien echter niet verlengd, waardoor hij weer mocht gaan en staan waar hij wou. En daar maakte Ceulen dankbaar gebruik van om ongestoord naar Cambodja te trekken. Daar heeft hij vier jonge pleegkindjes – 1 jongen en 3 meisjes.

Ook tijdens het proces werd Ceulen niet aangehouden, hij kreeg zelfs geen nieuwe voorwaarden opgelegd. Hij verscheen als een vrij man op de eerste rechtbankzittingen.

Afgelopen zondag werd hij publiekelijk ontmaskerd in een Panorama-uitzending. Dinsdag besloot hij dan de commotie én de zware celstraf die op til was, te ontvluchten. Zonder enige moeite kon hij een vlucht boeken.

Toch is Child Focus ervan overtuigd dat Ceulen niet lang uit de handen van het gerecht zal kunnen blijven: ‘Hij staat geseind en in veel landen is het besef ondertussen gekomen dat men moet optreden tegen sextoeristen. Het is alleen te hopen dat hij ondertussen geen nieuwe slachtoffers maakt’, zegt woordvoerder Dirk Depover.