AA Gent heeft zijn heenwedstrijd in de halve finale van de Beker van België gewonnen maar Club Brugge maakte het de kampioen knap lastig, hoewel het meer dan een uur met een man minder moest afwerken. Doelman Butelle stopte voor rust echter een strafschop en Diaby scoorde, Dejaegere maakte al vlug in de tweede helft gelijk maar het was wachten tot extra tijd eer Kums de winning goal scoorde: 2-1. De terugwedstrijd op 3 februari in Brugge belooft dus nog spannend te worden.

Vanhaezebrouck gaf bij Gent de Noorse aanwinst Wikheim een eerste basisplaats in plaats van de geschorste Moses Simon. Preud’homme zette bij Club Dion Cools op de linksachter en koos voor Diaby in plaats van Vossen in de spits.

Bekijk hier beide opstellingen

De thuisploeg had van bij de aftrap het betere van het spel en kreeg zelfs na 22 minuten een penalty na handspel van Dion Cools, die meteen met rood mocht gaan douchen. Kums trapte zijn elfmeter echter op de vuisten van Butelle, die wel erg ver en snel was uitgekomen.

Lees verder onder de video

Club had het lastig en moest drie gele kaarten slikken voor Engels, Denswil en Refaelov. Zeven minuten voor de rust kwam blauw-zwart echter verrassend op voorsprong: Vormer dacht veel sneller dan Gent bij een vrije trap en stuurde Izquierdo diep, de Colombiaan bediende op zijn beurt Diaby die de bezoekers op voorsprong bracht: 0-1.

Hoewel ze met een man minder speelden, begon Brugge het best aan de tweede helft. Net als in de eerste helft viel het doelpunt echter aan de overkant: een zwak afstandsschotje van Nielsen werd door Dejaegere perfect in doel gedevieerd, 1-1. De thuisploeg voerde de druk op en Preud’homme greep in door Refaelov en Diaby te wisselen voor De fauw en Vossen. Vanhaezebrouck wisselde Wikheim voor Matton en Coulibaly voor Depoitre. De ruimte werd groter en de Gentse dreiging nam toe maar de tien Bruggelingen hielden de boel achterin goed gesloten en in hoogste nood hield Butelle zijn ploeg aanvankelijk recht. Tot kapitein Sven Kums in de extra tijd dan toch nog wist te scoren. De 3-1 in het slot werd nog afgekeurd.

Lees verder onder de video

Woensdag won Standard al zijn heenwedstrijd in de andere halve finale met 2-0 van Genk, de terugwedstrijden worden op 2 en 3 februari gespeeld.

Opmerkelijk:

Club-doelman Butelle haalde de penalty van Sven Kums uit de benedenhoek. De Fransman kwam daarbij wel heel snel en ver uit zijn doel, waardoor de scheidsrechter in principe had kunnen beslissen om de strafschop opnieuw te laten trappen. Lijnrechter Laurent Colemonts gaf dat ook aan maar Luc Wouters liet verder spelen en Butelle was de held.

Belangrijkste fases:

2’ Na een één-twee met Dejaegere jaagt nieuwkomer Wikheim meteen de bal over doel.

10’ Een derde Gentse corner blijft zomaar liggen net voor de kleine baklijn. Neto trapt, maar Denswil blokt af. Een volgende corner wordt door Butelle weggebokst.

13’ Dejaegere snijdt naar binnen en haalt verrassend uit van ver, zijn schot zoeft een metertje naast.

21’ Club probeert er nog eens uit te komen via Izquierdo en de snelle Diaby. De spits van Club Brugge kan net niet bij de bal, Sels maakt het nog even spannend door de bal in twee tijden te pakken.

22’ ROOD EN STRAFSCHOP! Als Kums de bal in de zestien in doel stift slaat Dion Cools de bal uit de netten: rood voor Cools, penalty voor Gent!

23’ BUTELLE PAKT! Club-doelman Butelle haalt de penalty van Sven Kums uit de onderhoek! De Fransman kwam wel heel snel uit zijn doel, maar houdt de penalty er wel uit...

25’ Gent komt nog eens over de linkerflank. Dejaegere krijgt wel heel veel ruimte, maar knalt de bal een meter naast doel!

36’ GOAL! Na een fout van Foket krijgt Club een vrije trap. Vormer stuurt Izquierdo snel diep, de Colombiaan bedient Diaby centraal voor doel: 0-1!

41’ Butelle ondervindt ook de nadelen van het slechte Gentse veld en trapt de bal pardoes verloren. De Brugse goalie houdt zich wel in als Depoitre in de zestien stormt, waardoor de Gentse gelijkmaker er niet komt.

44’ Refaelov gooit de vrije trap vanop rechts in de zestien, Vanaken duikt goed in de rug van zijn verdediger en kopt de bal maar net over het doel van Sels.

49’ Na een ingestudeerde hoekschop brengt Asare de bal tot bij de vrijstaande Brecht Dejaegere. Die beseft niet dat hij helemaal vrijstaat en werkt de bal overhaast met een hakje over de achterlijn.

52’ Bij AA Gent zijn ze José Izquierdo helemaal vergeten op links. De Colombiaan wil de bal krullen naar de rechterpaal maar Sels leest de poging goed en gaat snel plat.

58’ GOAL! Een zwak afstandsschotje van Nielsen wordt door Dejaegere perfect gedevieerd in doel: 1-1!

67’ Een voorzet van Milicevic wordt door Asare ineens op de slof gepakt, Butelle zweeft de bal uit zijn hoek.

79’ AA Gent zoekt een eerste keer Coulibaly. Kums gooit de bal in de zestien, Butelle is alweer bij de les en vangt de bal op.

88’ Gent krijgt nog een vrije trap centraal voor doel na handspel van Vanaken, de grote Butelle heeft de hoge bal van Milicevic echter klemvast.

91’ GOAL! Matton krijgt de bal aangespeeld door Milicevic in de zestien en legt terug op Kums. Die trapt via de bil van Engels de bal voorbij een verbouwereerde Butelle: 2-1!

93’ Milicevic trapt de bal op Nielsen, die offside stond en de bal voor de doellijn tegenhoudt. Coulibaly scoort wel in de herneming, maar de scheids fluit terecht voor offside van Nielsen.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase